Обикновено кучето прекарва 12 до 13 часа на ден в

...
Обикновено кучето прекарва 12 до 13 часа на ден в
Коментари Харесай

Защо кучето спи по гръб?

Обикновено кучето прекарва 12 до 13 часа дневно в сън. Следователно кучето прекарва повече от половината от живота си в сън. Куче може да легне да спи и в дупка, изкопана от него в земята, и на комфортно кучешко легло, и на окосена трева. Но сънят при кучета е много сензитивен. В случай на доближаване на плячка или зложелател, кучето незабавно ще се разсъни.

Някои кучета спят встрани, до момента в който други спят по стомах. Породи като доберман и корги спят в позата на „ летяща жаба “ или „ катерица “. Спането по стомах с изпънати задни крайници също е общоприета поза. Кучетата спят в разнообразни пози, само че най-смешната поза е, когато кучетата спят по тил.

Защо кучетата спят по тил с изпънати крайници? В тази позиция кучетата наподобяват като маса, обърната с главата надолу! Тази позиция може да се преглежда като молба за почесване на корема.

Наблюденията демонстрират, че кучетата спят по тил единствено когато се усещат изцяло сигурни, да вземем за пример в къщата или на личния си диван. В дивата природа кучетата в никакъв случай не спят в тази позиция, защото би трябвало непрекъснато да бъдат нащрек за вероятни рискове под формата на хищници. Освен това спането в тази поза е рисково, защото гърлото, стомахът и сърцето са най-уязвими при положение на вражеска офанзива.

Спането по тил разрешава на кучето да се усеща удобно, защото цялото тяло и всички мускули са отпуснати. Позата, в която кучето спи свито, не е в положение да даде такива чувства, защото в тази позиция всички мускули на тялото са напрегнати.

Освен комфорта има и друга причина за това. Тази позиция контролира телесната температура по време на сън, изключително в горещи дни. Със сигурност се знае, че при кучетата изпотяването става точно през възглавничките на лапите, тъй че позицията с изпънати отвесно лапи дава отлична опция за изстудяване. Освен това стомахът има минимум косми, което също способства за по-интензивно изстудяване на тялото.

Спането по тил при кучето също е знак за послушание. Вашият домакински любим може да се подчинява на вас или на някой от членовете на вашето семейство, който счита за по-висок в йерархията на глутницата.

 Защо кучето си демонстрира корема

Кучетата са обществени животни. Глутницата има лидер, който я води. Въпреки това, кучето, което спи по тил и покрива гърдите си с предните си лапи, като че ли споделя „ Искам да бъда самичък със себе си “. Така кучето ни моли да не го безпокоим. В този случай е по-добре да не докосвате кучето и да го оставите да спи умерено. В противоположен случай рискувате да чуете заплашително ръмжене и вероятно даже да бъдете ухапани.

Според някои наблюдения, кучето може да спи по тил, в случай че има болки, газове или отичане на корема. Но други считат, че то заема тази поза, в случай че такива проблеми скоро са отшумели или корема просто е цялостен с храна.

Все отново, в случай че вашето куче неочаквани е трансформирало навиците си за спане и има и други неща, които ви тормозят, то тогава го заведете на ветеринарен доктор за професионално мнение.

Виж също:

- По какъв брой спят кучетата;

- Защо кучетата спят с корема нагоре;

- Защо кучетата спят в краката ни;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР