Обикновено котките се справят отлично сами с раждането на малките

...
Обикновено котките се справят отлично сами с раждането на малките
Коментари Харесай

По колко котенца раждат котките?

Обикновено котките се оправят чудесно сами с раждането на дребните си, а всеки собственик на пухкава хубавица е разчувствуван от въпроса какъв брой котенца ще радват фамилията, което отглежда писанката - майка.

Никога не може да се планува или наблюдава сигурно цифрата новородени в едно свърталище, само че може да се направи съмнение според от следеното досега.

По какъв брой котенца раждат котките?

Средното котките раждат сред 4 и 6 котета. От огромно значение е възрастта на майката. По-младите и по-възрастните котки раждат по-малко на брой котета, общоприетоо са 2 или 3 дребни. От значение е и породата на котката. Чистокръвните породи раждат повече на брой котета от смесените.

Други фактори като генетика и здравословно положение на майката също са от голяма важност. Известни като доста плодовити са Мейн куун, Сиамките, Регдол, Рагамъфин и други.

При смесените породи е мъчно да се планува какъв брой новородени ще има в котилото. Тогава се търси информация за предходни раждания на майката, в случай че има такива. Ако писаната е склонна към по-големи котила, най-вероятно ще се роди още веднъж по-многобройно поколение.

Здравословното положение на котката и методът на развъждане дават директно въздействие върху това какъв брой котенца ще роди котката. Недохранената или болна майка допуска проблеми при раждането и броя живи новородени или импровизиран аборт.

При голямо неспокойствие на стопаните, ветеринарният доктор, който следи бременната котка може да направи съмнение за цифрата мъници, които следва да се явят на бял свят. Чрез ултразвук може да се види приблизителното число котета, само че не и точния им брой. Известно е, че върхът за брой новородени от едно свърталище принадлежи на бирманска котка, а нейното свърталище е било от 19 котета, само че 4 от тях са мъртвородени.

Към тази статистика би трябвало да се добави и фактът, че пухкавата мъркаща топчица може да стартира да ражда при постигане на полова зрялост, което се случва на към 6 месеца, а фертилната им възраст е до края на живота. Най-плодовити са сред 2 и 9-годишна възраст. Тогава котките раждат най-вече котенца.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР