Обикновено използвани за възстановяване на увредена кожа, продуктите, съдържащи слуз

...
Обикновено използвани за възстановяване на увредена кожа, продуктите, съдържащи слуз
Коментари Харесай

Слуз от охлюви: Феномен в грижата за кожата

Обикновено употребявани за възобновяване на повредена кожа, продуктите, съдържащи слуз от охлюви, датират доста по-отдавна от ерата на обществените медии - и може би имат капацитет оттатък козметиката, заяви National Geographic.

Потребителите по целия свят купуват козметични артикули, съдържащи слуз от охлюви, като световният пазар през 2022 година се прави оценка на към 555 милиона $.

След взрива на грижата за кожата с охлювна слуз в Южна Корея продуктът - именуван още муцин или секрет от охлюви - беше необятно публикуван в обществените медии. Понастоящем Северна Америка е най-бързо развиващият се пазар на артикули за кожа от охлюви. Но потреблението на слуз от охлюви за сияйна кожа и положително здраве датира от по-далеч от наклонността в обществените медии.

Древните гърци са употребявали слуз от охлюви върху кожата за битка с местни възпаления. През 80-те години на предишния век чилийските производители на охлюви означават, че обработката на охлюви за френския пазар на хранителни артикули им обезпечава по-меки ръце и по-бързо укрепване на раните. Това слага началото на известността на слузта от охлюви в Южна Америка.

Какво прави муцинът от охлюви с кожата?

" Градинските охлюви, най-изследваните типове охлюви за грижа за кожата, създават слуз, която се популяризира като овлажняваща, цялостна с антиоксиданти и способна да подтиква нов колаген, което може да понижи признаците на стареене ", твърди Джошуа Зейхнер, кожен лекар в болничното заведение Mount Sinai.

Според кожния лекар Елизабет Бахар Хаушманд, член на Американската академия по дерматология, потребителите купуват артикули със слуз от охлюви, с цел да възстановят повредената кожа и да задържат влагата . Слузта е цялостна с натурални витамини А и Е, антиоксиданти, които могат да понижат възпаленията и признаците на стареене, и има пептиди, които подтикват производството на колаген. Въпреки това, Хашманд споделя, че са нужни по-големи клинични изследвания, с цел да се потвърдят някои от хипотетичните резултати на слузта и да се схванат по-добре нейните дейни съставки.

Доказано е, че екстрактът от слуз на охлюв основава защитна преграда сред кожата и нечистия въздух. В едно изследване е употребен тримерен модел на кожа, който е бил изложен на озон.  " Кожата ", незащитена от екстракта от слуз, се възпалила и демонстрира признаци на стареене посредством оксидативен стрес, който предизвиква бръчки и несиметричен загар на кожата. " Кожата ", предпазена от екстракта от слуз, посочила по-малко възпаления.

Има данни, че слузта от охлюви може да помогне при заздравяването на рани и лекуването на изгаряния. Муцинът има и антибактериални и противогъбични свойства.

В друго изследване е тествана способността ѝ да стопира бактерии в рани, като слузта се е справила по-добре от комерсиалните антибиотици, в това число амоксицилин и стрептомицин. Ранни проучвания демонстрират, че тя може да има и противоракови качества: слузта от култивиран охлюв сполучливо потиска клетъчния напредък на рака на кожата в лабораторни условия.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР