Обикновените хора в Афганистан, които не са висши военни или

...
Обикновените хора в Афганистан, които не са висши военни или
Коментари Харесай

Парите за прехвърляне от Афганистан в Европа се изкарват в Турция

Обикновените хора в Афганистан, които не са висши военни или служители, няма по какъв начин да завоюват с работа в родината си и да спестят пари, с цел да платят на каналджиите да ги трансферират в Европа. Каква е технологията на прехвърлянето, къде и по какъв начин се изкарват парите, изяснява арабистът проф. Владимир Чуков.

Две са аргументите, заради които всеки жанр или семейство в Афганистан изпраща към Европа първо младите мъже. Това е индивидът, който би трябвало да може да стигне до Европа, да изкара там пари и след това да заплати за прехвърлянето на останалата част от роднините си. И второ, всеки млад мъж, който остане в Афганистан, неизбежно ще бъде рекрутиран от талибаните и ще попадне в тяхната войска. Така на практика талибаните пробват да " затапят " опцията на фамилията да избяга от страната и то остава в Афганистан.

Пътят към Европа за афганистанските мъже стартира с прекосяване през територията на Иран, за което те заплащат на каналджиите към 500 $. Стъпвайки в Турция обаче, цената за стигане до Европа към този момент е към 5 000 $.

Сега в Турция има към 300 000 афганистанци, само че през 1999 година те са били съвсем 900 000, споделя проф. Чуков. Той обръща внимание на обстоятелството, че голяма част от постройките в новата, европейска част на Истанбул, са били издигнати и в този момент не престават да се строят от афганистанци. Ето по този начин, с работа по градежите в Турция, бягащите от Афганистан млади мъже финансират своето пътешестване към Европа, твърди Владимир Чуков.

Професорът припомня, че България, както и всички останали страни в Европейски Съюз, е подписала конвенцията за бежанците и сме длъжни да приемем хора, които бягат от война. От 15 август насам, Афганистан се управлява от превратаджии и нелегитимно държавно управление, тъй че бягащите от Афганистан хора имат правата на бежанци. Поколението на 20-годишните, което е родено и отгледано при условия на живот близки до познатите ни тук в Европа, няма по какъв начин да изиска да остане под ръководството на талибаните, които още веднъж постановат разпоредбите на Шериата, предвижда проф. Чуков.
Как може да се предотврати задаващата се вълна бежанци от Афганистан? С какво толкоз е значим Афганистан, че Съюз на съветските социалистически републики води война там 10, а Съединени американски щати - 20 години? Как навалица с калашници и пикапи пречупи 300 хилядна подготвена от Съединени американски щати войска?
Отговорите на проф. Владимир Чуков, " Директно в новините " със Стефан Кунчев.



Визитка

Проф. Владимир Чуков е академик арабист и академични учител в региона на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор на редица книги и проучвания, съавтор на профилирания уебсайт The Foreign Insider.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР