„Обикновен бял мъж на 28 години” – така описва себе

...
„Обикновен бял мъж на 28 години” – така описва себе
Коментари Харесай

Конспирации, български битки, слаб успех в училище: Кой стои зад атаката в Нова Зеландия

„ Обикновен бял мъж на 28 години” – по този начин разказва себе си австралиецът Брентън Тарънт в просторен текст, наименуван „ Великата замяна”. Започва да го написа две седмици преди да се включи в нахлуване против две джамии в Нова Зеландия, лишило живота на към 50 души по време на петъчната им молитва – като излъчва онлайн по какъв начин лишава животите на почтени и невъоръжени хора.

Смята се, че Тарънт е в ареста след кръвопролитието. Какво обаче кара един млад мъж да се трансформира в радикализиран терорист? Публикациите му в обществените мрежи и изключително „ Великата замяна” демонстрират един на пръв взор ясно стимулиран, само че в действителност доста комплициран човек.

„ Имах слаб интерес към учението по време на ученическите ми години, колкото да приключих. Не съм ходил в университет, тъй като нямах интерес към нищо, което университетът ми предлагаше”, написа още при започване на манифеста си Тарънт.

Според изявления в австралийски медии, той е работил дълго време като фитнес инструктор и нищо в държанието му не е показвало податливост към расово и религиозно стимулирана експанзия. По-късно обаче той почнал да пътува в чужбина и държанието му се трансформирало.
49 убити и десетки ранени при всеобщата пукотевица в Нова Зеландия Четирима са арестувани за нападението – трима мъже и една жена
В манифеста дори е посочен моментът, в който е станало това – пролетта на 2017 година Като главен фактор стрелецът показва терористично нахлуване в Стокхолм, при което умира дете – Ебба Акерлунд. „ Не можех повече да отминавам офанзивите, те бяха против моите хора, против моята просвета, против моята религия и моята душа”, написа Тарънт.

Той с яд разказва по какъв начин във френските градове „ нашествениците са мнозинство” и декларира, че при настоящия натурален приръст на мигрантите, скоро целият континент ще бъде овладян от тях. Обявява се като фашист, като упреква както консерваторите („ консерватизмът е корпоративизъм под прикритие”), по този начин и демократичните политици (според него – „ предатели” с водач Ангела Меркел, която би трябвало да бъде ликвидирана) за създалата се обстановка.

Така изявленията в сметките му в „ Туитър” и „ Фейсбук” през последните месеци се оказват цялостни с антимюсюлмански и антиимигрантски изявления и закани. Във към този момент изтритите профили се виждат и оръжията, употребявани в офанзивата и пълнителите им. На тях са изписани имената на терористи, атакували мюсюлмани – Александър Бисонет, умъртвил шестима в Квебек и Лука Траини от Италия.

Преобладават обаче историческите борби и имена на владетели, водили сражения с Османската Империя – виждаме по оръжията неразривно обвързваните с българската история „ Шипченски проход 1877-1878”, „ Булаир 1913” (когато българската войска разгромява турска дивизия), „ Константин II Асен” (един от последните български владетели), „ Фружин” (водач на въстание против османската власт) или борбата при Виена от 1683 година

Във видеото от стрелбата се чува по какъв начин, с изключение на боен марш, терористът слуша в колата си босненската сръбска четническа ария „ Караджич води сърбите си”. Няма данни Тарънт да има балкански корени, той самият декларира, че има британска, шотландска и ирландска кръв.

„ Великата замяна” обаче съдържа доста препратки към района, Османската империя и модерна Турция. Тарънт показва, че мъсти за „ стотиците хиляди жертви на нашествениците на европейските земи в историята” по същия метод, по който дава отговор със мощ поради „ хилядите европейски животи, отнети при терористични актове на европейска земя”.

Той непосредствено се обръща към турците с думите: „ Можете да живеете в мир в своите земи и нищо неприятно няма да ви се случи – на източния бряг на Босфора. Ако обаче се опитате да живеете на европейски земи, на всички места западно от Босфора, ще ви избием (…) Идваме за Константинопол и ще унищожим всяка джамия и минаре в града”. Заедно с тях отвън Европа съгласно него би трябвало да са и другите етнически малцинства, измежду които – и ромите.

Президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган пък е посочен като „ водачът на най-голямата ислямистка група в Европа” и значима цел за очистване. Терористът показва и вяра Турция да бъде изхвърлена от НАТО и да бъде третирана като вражеска мощ. Очакванията му включват и революция в Съединени американски щати поради правата на притежателите на огнестрелно оръжие.

Австралийският терорист е безапелационен: „ Демокрацията е власт на тълпата, а тълпата е под контрола на нашите врагове” и е безапелационен, че смяната се реализира единствено със мощ.

Текстът върви безредно ту под формата на биографичен роман, ту като управление, ту като " Най-често задавани въпроси ", в които внезапно се появяват закани към идеологическите врагове.

Като собствен подстрекател показва различен бял екстремист с манифест – норвежеца Андерш Брейвик. Подобно на него, той приканва почитателите си да го последват в радикалните си дейности.

В същото време Брентън Тарънт декларира, че няма желание да се бори със силите на реда (т.е. против други въоръжени хора) и споделя вярата да оцелее и да бъде хвърлен в пандиза.

Едно от местата, където манифестът е публикуван, е тролски конгрес. Една от реакциите е недвусмислена за отношението на някои онлайн консуматори към изразените онлайн планове за гнет в действителния свят.

Любопитен подробност е, че тайна доктрина (на която се базират апелите за терор) в манифеста – чак до названието му, е най-малкото „ вдъхновена” (до степен на плагиатство) от „ Великата замяна” на френския публицист Рено Камю. В книгата си от 2012 година той твърди, че европейските корпоративни и политически елити желаят да сменят цялото население на Стария континент с мигранти от Близкия Изток и Северна Африка. Тази тематика е коментирана и от авторитетния съветски теоретик на евразийската политическа мисъл Александър Дугин.

Терористът Тарънт на никое място не загатва нито Камю, нито Дугин занапред ще стане ясно дали загриженият за бъдещето на Европа млад мъж със слаб интерес към учението в действителност не е преписал и доукрасил написаното от различен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР