Обичаят Къпанки бе изпълнен и тази година на Ивановден в

...
Обичаят Къпанки бе изпълнен и тази година на Ивановден в
Коментари Харесай

С обичая Къпанки в село Реселец отпразнуваха Ивановден

Обичаят " Къпанки " бе изпълнен и тази година на Ивановден в червенобрежкото село Реселец. Местните хора имат вяра, че който бъде пренесен през река Ръчене на днешния огромен християнски празник, ще бъде здрав и с шанс през новата година.

Кметът на Реселец Полина Крачунова дружно с дами от селото дадоха началото на ритуала, като под звуците на духова музика извиха хоро във водите на реката. След това те посрещаха всеки, поискал да бъде пренесен на отсрещния бряг.

" В Реселец Ивановден е най-важният, най-специален празник за нас, реселчаните, тъй като съвсем във всяка къща има именници – Иванки, Ивановци, Йоани, Ивайли и Калояновци. Този обред се е запазил повече от 100 години и го вършим всяка година за здраве ", сподели пред Българска телеграфна агенция Полина Крачунова. 

Избрани по-яки мъже от селото придвижват именниците през реката, както и всеки, който пожелае да взе участие в обичая. На носачите всеки, който бъде пренесен от единия до другия бряг, би трябвало да заплати, другояче бива потънал в студените води. 

Задължителна за празника е и почерпката, която е обичайната за зимата - алено вино, греяна ракия, питка, баница и реселешки воден лук, който локалните назовават " реселешка луканка ". По думите на кмета тайната на реселешкия воден лук е в това, че той се полива единствено с вода от река Ръчене.

Празникът продължи с радостни хора и доста музика, с пожелания годината, която следва, да бъде здрава и плодородна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР