Обичате да ядете ориз и не можете да си представите

...
Обичате да ядете ориз и не можете да си представите
Коментари Харесай

Това е най-добрият метод за готвене на ориз според науката

Обичате да ядете ориз и не можете да си визиите най-малко един път седмично той да не участва на трапезата ви? Имаме една неприятна и една добра вест за вас.

Лошата е, че оризът съдържа арсен, само че положителната е, че той може елементарно да бъде редуциран до най-малко при вярното му варене.

След като провериха експериментално по какъв начин готвенето се отразява на наличието на арсен в ориза, учени от университета на Шефилд установиха, че предварителното му попарване отстранява от 50 до 75 % от канцерогенния химикал, написа Daily Mail.

Препоръката им за готвене на ориз е той да бъде подложен във вряла вода, след пет минути да бъде изцеден, по-късно да бъде добавена нова вода и готвенето да приключи под похлупак на ниска температура.

По този метод се отстраняват до 74 % от арсена от белия ориз и към 50 % от кафявите и био разновидности. Те се славят като по-здравословни, само че арсенът се концентрира в люспата на зърното.

Арсенът е систематизиран като канцероген от група 1. Той се среща в редица минерали, нормално в композиция със сяра и метали, както и като кристал. Елементът е прочут токсичен металоид и има три алотропни форми: жълта, черна и сива (единствената форма с индустриално приложение).

Минимално количество от арсен е потребно за всички многоклетъчни организми. Ежедневно му усвояване над нужната доза обаче води до хронична арсенова интоксикация, която може да докара до Алцхаймер, диабет или в последна сметка гибел. Характерен е „ балсамиращият “ резултат на арсеновата интоксикация, запазващ в идеално положение натрупа на умрелия в продължение на години.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР