Обичаме слънцето и особено през студените месеци всеки слънчев лъч

...
Обичаме слънцето и особено през студените месеци всеки слънчев лъч
Коментари Харесай

10-те най-топлолюбиви животни

Обичаме слънцето и изключително през студените месеци всеки безоблачен лъч е скъп подарък. Въпреки това от време на време (особено по време на летните жеги) имаме потребност да се скрием под дебелата сянка на някое дърво и да пийнем нещо разхлаждащо. Но за някои животни даже минута без слънце се трансформира в същинско тестване, като от време на време даже оцеляването им става невероятно.
 Сокол друмник, гепард, антилопа и кои са 10-те най-бързи животни на планетата
Кои са 10-те най-бързи животни на планетата

Първенецът доближава над 300 км/ч

Оказва се, че животинското царство е цялостно с представители, които са пристрастени към горещите слънчеви лъчи. Но като се изключи че ги обичат, те играят и основна роля за тяхното здраве и живот.

One Kind Planet направи селекция на 10 от най-топлолюбивите жители на фауната. Нека се срещнем с тях:

10. Сурикат

Повечето от представителите на семейство Мангустови населяват пустините и пасищата на Африка. А сурикатите като част от тях не обичат нищо повече от това да се припичат на слънце. 
 Снимка 591420

Сурикатите са добре адаптирани към жегата. Покрити са с тънка четина и имат тъмна кожа на корема си, която употребяват, с цел да управляват температурата си - или като лежат по тил, с цел да се затоплят, или по стомах, с цел да се охладят.

9. Морски лъв

Слънчевите бани са обичани на морските лъвове. Те се събират в огромни колонии по крайбрежията на Тихия океан и прекарват огромна част от времето си в търсене на най-хубавите места за припичане и къпане.
 Снимка 591421

Ако имаме шанс, може да ги забележим да лежат на една страна във водата с вдигнати плавници, до момента в който слънцето затопля кръвта им, (следователно и тялото им) до момента в който циркулира.

8. Хипопотам

Хипопотамите също са измежду огромните почитатели на слънчевите бани. И те както морските лъвове се събират в колонии, само че край реки и езера - несъмнено, с цел да се стоплят.
 Снимка 591423

Освен това имат особено отношение към грижата за кожата си и отделят собствен личен натурален слънцезащитен крем, с цел да я поддържат влажна и да я предотвратят от изсушаване и напукване.

7. Африкански пингвин

Свикнали сме да свързваме пингвините със сняг и мраз. Но що се отнася до африканските - нещата стоят по различен метод. Те населява водите към Южна Африка, а в случай че уцелим точното време можем да станем очевидци на великански колонии с близо 3000 пингвини на плажовете край Кейптаун.
 Снимка 591424

Но като се изключи че се излежават на слънце, те влизат и във водата, с цел да се освежат. Любопитен факт е, че от време на време се случва да си " откраднат " място върху плажните кърпи на летовниците.

6. Кос

Косовете и червеношийките са измежду най-заклетите почитатели на слънцето. Затова въобще не е необичайност да забележим кос да си прави слънчеви бани в двора в градината ни, с необятно разперени крила.
 Снимка 591425

В реалност това е част от обред, обвързван с поддръжката на перата им посредством разпръскването на лой, която ги прави здрави.

5. Морска игуана

Подобно на множеството гущери, морската игуана също обича да стои на слънце. Те са родом от островите Галапагос и, както подсказва името им, прекарват доста време в морето.
 Снимка 591426

Морските игуани са студенокръвни, което значи, че не могат да контролират температурата си и разчитат на горещите от слънцето скали, с цел да се сгреят след като излязат от морето.

4. Панделковидна змия

Змиите са още едно животно, което не може да контролира телесната си температура и разчита на слънцето за това. След хранене те би трябвало да я покачат, с цел да усвоят храната си и го вършат посредством слънчеви бани. Змиите в действителност мога да създадат това като се скрият напълно под топла канара или да изложат частта от тялото си, в която се намира погълнатата плячка, на директна слънчева светлина.
 Снимка 591427

Панделковидни змии спят зимен сън и първото нещо, което вършат откакто излязат от леговищата си е да се нагряват. И то много време, с цел да натрупат нужната сила, с цел да стартират да търсят храна.

3. Петниста блатна костенурка

Подобно на морската игуана, петнистите блатни костенурки е належащо да се пекат на слънце, с цел да всмукват топлината и да поддържат телесната си температура висока. Те излизат от водата при изгрев слънце и се излагат на под лъчите няколко часа, с цел да се стоплят и да се приготвят за деня.
 Снимка 591428

Те си вършат слънчеви бани и на брега, само че по-често ще ги видим върху спонтанен сал, на който лежат насред водата. Също по този начин топлите лъчи са значими за здравето на костенурката, защото всички ектопаразити изсъхват и падат от горещината.

2. Алигатор

Едва ли ни учудва, че както множеството влечуги, алигаторите също се нуждаят от слънцето, с цел да контролират температурата си. Те прекарват доста време в припичане, сами или в огромни групи, известни като конгрегации.
 Снимка 591429

Крокодилите харесват топлото време, само че когато им стане прекомерно горещо, отиват да плуват, с цел да се охладят. Ако пък ги домързи, може да ги забележим да не престават да се излежават под слънчевите лъчи, само че с отворена уста, с цел да освободят насъбраната топлота.
 Робърт Ъруин, Бинди Ъруин и време ли е синът на Стив Ъруин да си откри половинка
Какво се случва със сина на Ловеца на крокодили

Роъбрт Ъруин към този момент е на 18

1. Бокселдър буболечка (Western boxelder bug)

Тези буболечки меко казано не харесват ниските температури. Крият се през есента, само че излизат постоянно, с цел да си вършат слънчеви бани, което е от извънредно значение за тяхното здраве.
 Снимка 591419

Докато попиват слънчевите лъчи, буболечките създават химикали, които по-късно разпръскват по тялото си с краката си. Химикалите гълтам микробите, намиращи се в тялото им, с цел да им попречат да причинят щета.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР