Обхватът на платената пътна мрежа няма да се разширява, но

...
Обхватът на платената пътна мрежа няма да се разширява, но
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Обхватът на платената пътна мрежа няма да се разширява, но няма и да има нулеви ставки

Обхватът на платената пътна мрежа няма да се уголемява, само че няма и да има нулеви ставки, просто ще увеличим ставките по включените в нея пътища. Обхватът на тол системата и все още включва второкласните пътища, само че за тях не се заплаща нищо - ставката е нулева. Това сподели вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройство Гроздан Караджов  Гроздан Караджов Гроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 година в гр. Стара Загора. Завършва британската езикова по време на инициираното от него второ публично разискване на препоръчаните промени в Закона за пътищата и Тарифата за таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа. Срещата е в министерството. Тя се предава и във Facebook. Поканени са всички браншови организации и представители на дребните и междинните превозвачи.

Предлаганите промени са направени по ценовия модел, направен от Световната банка, и съгласувани от Европейска комисия, сподели министърът.

Новата цена ще влезе в действие от 1 юли. Знам, че няма да харесате предложенията ми и можех да си спестя тези главоболия, просто като не подхващам нищо и като продължаваме да возим за нула стотинки по второкласната мрежа, както направиха всички мои прародители, само че това няма да реши проблемите на инфраструктурата, а те ще се задълбочат, сподели министърът. Той посочи, че желанието на държавното управление е да вложи тази година 2,6 милиарда лв. за възстановяване на пътната мрежа.

Министърът показа подробни планове за цените.

Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи уточни, че по негови сметки сред два и три пъти се усилват тол таксите за тежкотоварните коли.

Няма друга страна, в която от винетки да се събират повече пари, в сравнение с от тол такси и не може водачите на леки коли да внасят 64 на 100 от общия доход, а товарните коли да внасят останалите 36 %, сподели министърът и добави, че е уверен, че който способства повече за разрушаването на пътната настилка, би трябвало и да заплаща повече.

Министърът показа предложенията за промени в отрасловия закон в отговор на настояванията на превозвачите. Когато пътно транспортно средства има годно бордово устройство, в случай че в границите на деня има неналичия на подадени тол заявления, тогава на транспортното средство ще се даде опция посредством смяна в Закона за пътищата да заплати за използването на пътя посредством заплащане на 50 на 100 от оптималната тол такса за съответната категория. Ако за деня няма подадени тол заявления, транспортното средство ще заплати 100 % от оптималната тол такса, сподели министърът. Същият ще е правилото и за пътни средства с маршрутна карта. Предвижда се, когато има неточност в закупената маршрутна карта, потребителят да не бъде глобен, в случай че заплати 50 на 100 от съответната оптималната тол такса, което, по думите на министъра, е доста по-евтино от досегашния вид с по този начин наречените обезщетителни такси. Ако пътното транспортно средство се възползва от тази законова опция да заплати единствено оптималната тол такса за съответния ден, няма да бъде глобено.

По второто искане на превозвачите Агенция " Пътна инфраструктура " да поеме сама събирането на пътните такси или да се сътвори държавно сдружение, което да извършва тези икономически действия по е-таксуване вместо доставчиците на услуги, Караджов сподели, че като министър счита, че това не е положително политическо решение, тъй като до момента нито един проблем не е бил решен със основаването на следващата държавна компания. По думите на министъра практиката демонстрира, че такова обслужване се утежнява и нараства. Освен това, в другите страни от Европейски Съюз също се употребяват национални снабдители наред с европейските. Затова смяна във формата на тази активност няма да има, само че ще има смяна в размера на възнагражденията на тези медиатори, който ще бъде понижен, добави министърът и посочи, че сега се работи по този въпрос.

По третия проблем, подложен от превозвачите, обвързван с това, че постоянно те са били принуждавани да заплащат обезщетителна такса, тъй като не им се сформират актове за административни нарушавания, Караджов сподели, че при инспекция е открито, че това не е всеобща процедура. От ноември 2021 година до февруари 2022 година към 4180 акта са формирани за определяне на административни нарушавания за незаплащане на пътни такси. Министърът сподели, че Агенция " Митници " е известена да обърне внимание на чиновниците си и прикани превозвачите да осведомят ведомството, в случай че има такива случаи. Същият въпрос е разискван и с ръководителя на контролните органи в националното тол ръководство, които ще имат грижа да уведомят органите, че сходно държание е неприемливо, сподели министърът.

По изразените от превозвачите подозрения в работата на тол системата, министърът сподели, че към момента продължава работа по техническия одит на тол системата и разбора на договорите на пътната организация, касаещи тол системата. Очакват се писмените отчети на двете експертни групи, работещи по тематиката, добави министърът.

По въпроса за ограничавате на директния трафик от коли над 3,5 тона и насочването му единствено по автомагистрали и пътища първи клас, като се забрани прекосяването им през различни направления по други пътища, министърът сподели, че правно изследване е посочило, че сходна мярка ще опонира остро на няколко правни правила и би дискриминирала локалния от задграничния трафик.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР