Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат

...
Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат
Коментари Харесай

Опустошителен пожар бушува в Калифорния

Обхваната от унищожителен пожар е северната част на американския щат Калифорния. Огънят бушува в планинска област и се е увеличен на съвсем 350 хиляди акра. Наредена е евакуацията на повече от 4 хиляди души. Пожарът гори покрай град Чико и на към 145 километра от щатската столица Сакраменто. Пожарникарите са затруднени от рисковите условия - стръмен терен и мощен вятър. В битката с огъня вземат участие самолети и хеликоптери. По последни данни над 130 постройки са унищожени от стихията.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм разгласи изключително състояние в някои от засегнатите региони.

Огнената буря бушува в горски масиви, покрай Чико и се популяризира на север. Съобщава се, че пламъците са провокирани от разпален автомобил, зарязан от притежателите си. По оценки на Калифорнийския департамент по горско стопанство и противопожарна отбрана към събота сутринта огънят е погълнал над 307 000 акра горски площи, а над 137 здания са били изпепелени, което подрежда стихията като един от най-големите горски пожари в историята на щата.

В изказване на губернатора Нюсъм, представено от БНР, се споделя, че пожарите " постановат евакуацията на хиляди поданици, унищожават домове и заплашват сериозна инфраструктура ".

Обявеното изключително състояние ще улесни достъпа на жителите до компенсации за безработица, отстранява таксите за подмяна на изгубени шофьорски книжки и улеснява достъпа до помощи за потърпевшите от стихията. Въпреки че Калифорния разполага с въздушен флот от над 60 противопожарни самолета и хеликоптера, гасенето беше затруднено поради извънредно високите температури. Добрата вест е, че от през днешния ден те се възстановяват, което евентуално ще спомогне за потушаване на пламъците.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР