Обезпокоителни са данните от последния доклад на Световната метеорологична организация,

...
Обезпокоителни са данните от последния доклад на Световната метеорологична организация,
Коментари Харесай

Експерт: Всеки месец е по-топъл от предходния сравнено с изминалите десетилетия

Обезпокоителни са данните от последния отчет на Световната метеорологична организация, който обгръща и проучва развиването на тематиката за положението на световния климат през 2023 година Глобална вест от повече от месец, е че 2023 година е най-топлата година в годишните измервания към този момент от съвсем 2 века насам. И тези върхове бяхме привикнали да се усъвършенстват през няколко години, в действителност през последните 2 години виждаме, че безусловно всеки месец е по-топъл от предходния преди десетилетия. И това е извънредно притеснително. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Георги Стефанов, специалист " Климат и енергетика ".

Той изясни за какво всичко това е много притеснително: " Когато погледнем концентрацията на трите съществени парникови газа, те също са на рекордни стойности, достигнахме незапомнени равнища на въглеродния диоксид и процентът на ускоряване на тези парникови газове също е доста огромен. Скоростта на покачването на морското ниво се е нараснала повече от два пъти за последните 10 години, обсегът на морският лед в Антарктика доближи най-ниските си равнища, откогато се води наблюдаване, към този момент 65 години световните ледници се разтапят. Въобще общо взето тези вести, които ние сме привикнали да ги гледаме с рискови метеорологични условия като пожари, наводнения, те се случиха предходната година и в България. Да напомним циклона “Даниел ", който нанесе доста провали и в България, и в Гърция, след това над 12 000 души починаха и в Северна Африка ", разяснява Стефанов.

По думите му всички тези неща водят до продоволствена сигурност и до разселение на популацията: " Мигрантска рецесия, в последна сметка, в случай че се върнем преди 10-15 години със обстановката в Сирия, също беше породена от една суша. Измененията на климата се случват всеки ден по всички континенти, без значение небогати или богати страни ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР