Обещават им по 1000 евро, но най-вероятно никога няма да

...
Обещават им по 1000 евро, но най-вероятно никога няма да
Коментари Харесай

Мигрантският натиск расте, наемат 18-годишни момчета в дискотеките за шофьори на бежанците

Обещават им по 1000 евро, само че най-вероятно в никакъв случай няма да получат парите, разяснява юристът Стефан Кенов

Наивни момчета на 18-19 години стават водачи на мигранти. Наемат ги, до момента в който са на дискотека против заричане да изкарат 1000 евро. Те не знаят съвсем нищо за уредниците и огромната интернационална скица с бежанци. Парите обаче по този начин и не доближават до тях. Най-вероятно в никакъв случай няма да ги получат, сподели пред Euronews България юристът Стефан Кенов.

„ Ползват се неосъдени лица с цел да не влизат в пандиза. Сега в практиката ми имам и наказани лица, които отидоха и търпяха наказване. Такъв случай имах в Царево. Момчето отново беше взето от дискотека, препоръчани са му някакви пари, пращат го в Царево, натоварват трима-четирима мигранти и още на КПП-то наоколо до града е арестуван “, споделя той.

Обяви за водачи на мигранти към този момент има из обществените мрежи и вестниците за работа. Изобретателността на каналджиите в незаконния трафик на бежанци надвишава всевъзможни граници и заобикаляне на законите у нас. 

Кореспондентът Елена Танева описа за премеждията на младият кюрд Хамид, който бяга от село в Ирак, само че четири пъти е арестуван у нас, пребиван и връщан назад в Турция. Накрая обаче младият мъж попада в бежански лагер и съумява да доближи до Германия. Той разкри, че стремежът на мигрантите е да стигнат до там, тъй като във федеративната република се грижат добре за бежанците. Германия постоянно е желана като дом за мигрантите, за хората които мечтаят за по-добър живот, за тези като нас които желаят да живеят като естествени хора, прибавя младият кюрд.

В събота поредна гонка на джип препълнен с мигранти подвигна на крайник полицията в Бургас и по-чудо не приключи с тежък случай поради високата скорост. В джипа са осем сирийци, а зад кормилото този път е 26-годишен пакистанец, който ще бъде съден у нас както стотици други водачи на бежанци хванати през последната година. 

Над 300 са досъдебните производства в бургаската районна прокуратура, стотици са и неоправдателните присъди най-много приключили със съглашение и условни присъди. В множеството случаи хванатите по тези бързи производства употребяват служебни бранители, които натоварват българския държавния бюджет. А те най-често са млади мъже с чисто правосъдно минало.

Освен млади българи, някои от мъжете, които стават водачи на мигранти, са тираджии. Обещани са им 1000 евро за осъществяване на поръчката. Хора от 16 разнообразни непознати националности стават каналджии. Сред водачите обаче няма съветски или беларуски жители. Историята на вербуваните е сходна.

„ Техен прочут в дискотеката им предложил да вземат едни пари. А този бесарабски българин беше дал отговор на публикация в интернет за водачи. Значи тези водачи в това число са набирани и измежду необятната аудитория - високо заплащане за водачи на коли и микробуси “, споделя Кенов. 

Сред трафикирането на миранти към този момент има хванати с микробус брандиран като кола за спешна помощ, катафалка, инкасоавтомобил, бус за самун и хлебни произведения, туристически каравани, джипове и леки коли. И най-много с транспортно средство записано не на причинителя, а на компания, което по закон не постанова отнемането на МПС-то.

Според данни, които от Агенцията по вписванията не удостоверяват публично единствено за месец има 64 новорегистрирани компании и такива които са трансферирани на одеве навършили пълноправие лица и пенсионери. На част от тях има регистрирани микробус и по няколко автомобила.

Това нещо става през електронния портал на организацията по вписванията в границите на 48 часа се записва нова компания. А бежанският поток не стихва, въпреки пътят на мигрантите да се ориентира от ден на ден от Странджа към Сакар, поради многото КПП-та в Бургаски и югоизточен район. Влияние оказва и закритото ГПУ в община Болярово, за което жителите на над 20 села недоволстват и на няколко пъти заплашват с митинг. Най-наболелият проблем e бежанският поток, естествено. 

„ След закриване на ГПУ Болярово естествено ние кметове и поданици на пограничните села го усетихме най-вече. Ние продължаваме да желаеме да се отстоява позиция до цялостното възобновяване. В момента е възобновено отчасти към 30-40 индивида в ГПУ Болярово, само че не е задоволително “, признава кметският наместник на с. Воден Стоянка Чакърова.

В село Воден и Малко Шарково срещата на локалните с групи бежанци е съвсем ежедневна. И всички знаят, че тези които съумяват да бъдат превозени до автомагистрала Тракия поемат към западните граници, а хванатите от граничните служители на реда мигранти са връщани назад в Турция. Незаконно и редовно.

Хващат си ги и ги връщат назад и това е, споделя Ангел Павлов от Воден.

Последният отчет от „ Фронтекс “ е от преди дни и свидетелства за огромен трафик на мигранти у нас. Сигналите на нечовешко държание против мигрантите също е записано измежду редица интернационалните институции и организации. За това, че у нас те са бити, събличани и връщани още веднъж през браздата. А както гората на Странджа, по този начин и Сакар, е осеяна със спални чували и облекла на бежанците.

„ Аз всеки ден се връщам с торби в къщи, найлони и в казана ги мятам. А кой направи боклуците?! Храничните служители на реда, тъй като ги хващат, събличат ги и... Това е “, прибавя Ангел Павлов.

От разпитите на бежанците у нас попаднали в бежански центрове и получили филантропичен статут излиза наяве, че цикълът на навлизането в българска територия, прекачване през ограда назад в Турция е цикъл.

Днес бежанският център в Елхово е празен. В него няма настанени мигранти от Близкия изток. Заловените у нас нелегално минали обаче дават показания, разпитвани са с преводач. Показанията им са идентични.

„ Основно трима индивида ги карат до оградата, до загражденията на границата, трансферират ги със стълба, двама се връщат със стълбата в Турция, един продължава до някъде с тях от там им дава насочна точка с джиесеми, с ориентиране и по този начин нататък “, споделя Стефан Кенов.

Тревогите за нова инвазия от мигранти се ускорява и преди идния балотаж за президентските избори в прилежаща Турция, и желанието на опозицията на досегашния държавен глава Реджеп Ердоган да почисти страната от милиони мигранти. 

“Установили сме взаимоотношения с държавното управление което сега ръководи Турция, те са на доста високо равнище. За нас е елементарно. Не чакам в случай че има смяна това да се отрази значително по-някакъв метод, нямам доверие Турция да отстъпи от личните си ползи и да промени отношението си към България. Нашите взаимоотношения са учредени на съвместен интерес, не на благосклонности и антипатии някакви “, разяснява министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

А другояче у нас е ясно, че в интернационалната скица с мигранти вземат участие и гранични чиновници, поблазнени от бързи пари. Натовареността за отдел „ Вътрешна сигурност ” от този проблем е в пъти повече спрямо предишни години. Ясно е още и че мигрантите от дълго време не носят в себе си пари, а сумите от съвсем осем хиляди евро на глава биват събирани преди влизането им в България. Както и това, че никой от арестуваните водачи на мигранти у нас не е получил нито евро от обещаните им бонуси за транспорта на мигранти.

„ Парите се оставят още преди да се стигне до Европейски Съюз и се заплащат преди крайната дестинация. Чувал съм, че ще платят някакви негови братовчеди чак когато стигне в Англия. Вие представяте ли си от Турция до Англия какъв брой премеждия има и тези тука локални 18-20 годишни момченца ще си чакат 1000-та евро, които най-вероятно в никакъв случай няма да получат “, сподели още Стефан Кенов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР