Обещанието за бързи и лесни пари от криптобизнеса разори предимно

...
Коментари Харесай

Как поколението „Z“ клъвна на криптовалутите


Обещанието за бързи и лесни пари от криптобизнеса разори най-вече младежи (снимка: CC0 Public Domain)

Идеята за бърза облага постоянно е привличала младежите и нееднократно ги е подтиквала да влагат в рискови активи. За всяка ера средствата са разнообразни. При поколението „ Z “ атракцията се оказаха цифровите активи като криптовалутите и NFT. Но те са безусловно нерегулирани, което значи, че има дребна отбрана на вложителите.

„ Всички мои другари говореха за криптовалута, тъй че един ден просто взех решение: за какво просто не скоча и аз и да видя дали мога да направя пари “, споделя 20-годишният Пакстън Сий Тау. Колко му е: всичко, което е нужно, е телефон. Търговията с активи на стойност хиляди долари единствено на един клик разстояние.

И по този начин, доскоро повече от година Пакстън купил биткойн на стойност 1000 $ – една от най-популярните криптовалути – което му донесло 10% облага съвсем незабавно. Впечатлен, решил да учетвори портфолиото му. Но по-късно цената спаднала.

„ Има такава сентенция – „ купувай на ниска цена, продавай скъпо “, само че аз направих тъкмо противоположното. Позволих на страстите ми да надделеят “, споделя той. Загубил хиляда $, в допълнение към всичките пари, които е вложил, преди да успее да извади парите си и да пренастрои тактиката си.

За различен търговец на име Келвин Конг загубата се оказала доста по-голяма. След като направил шестцифрена облага през 2017 година, през идната година изгубил над половин милион $. „ Загубих всичко “, споделя той. „ Мислех, че съм кралят на търговията и … си помислих, че нищо не може да ме събори и продължих да закупувам “, споделя той. Накрая в банковата му сметка останали единствено няколкостотин $. „ Мисля, че съвсем изпаднах в меланхолия. Имах мисли за самоубийство. “

Бумът в търговията с криптовалути и NFT измежду младежите го тревожи. „ Много от тях ще изгубят пари в края на деня “, прибавя той.

Геймификация на търговията

Поколението „ Z “ е възрастовата група, родена сред средата на 90-те и началото на 2000-те. Те са израснали онлайн, играейки игри и създавайки другари виртуално, тъй че преходът е натурален. Предупредителните приказки, че човек може да изгуби големи суми пари, излежда не тормозят възпират младите търговци.

За мнозина първият допир с цифровите активи става посредством методите „ играй и печели игри “, които възнаграждават играчите с NFT и криптовалути, които по-късно могат да се употребяват в самата игра или да се търгуват за пари.

„ Всяко дете желае да печели пари, като играе игри “, споделя 23-годишен търговец в Малайзия, който носи името YellowPanther. „ Това е фантазията на моето потомство “. Месец откакто почнал да търгува с NFT предишния август, той решил да напусне работата си като маркетингов управител, с цел да търгува на цялостен работен ден. „ Ежедневната работа лиши доста време – осем до девет часа дневно – и заплащането е много ниско. Видях огромна опция в NFT сферата и направих скок “, споделя той.

YellowPanther към този момент работи с 29-годишния Реш Чандран, който предлага образование по стандартни акции, криптовалута и NFT търговия в Сингапур. Използвайки Axie Infinity, една от най-популярните игри вид „ играй, с цел да печелиш “, Чандран среща вложителите с филипински геймъри, които играят от тяхно име против възнаграждение. Но той предизвестява, че това пространство е „ див, див Запад “.

Пандемията и криптопарите

Пандемията единствено форсира тази възходяща наклонност измежду младежи, мечтаещи за бързо замогване посредством търговия с криптовалути и NFT.
още по темата
„ Имаше извънредно равнище на волатилност на пазара, а когато има волатилност, има и благоприятни условия на пазара “, споделя Лили Фанг, професор по финанси в бизнес учебното заведение INSEAD. „ Младите хора си бяха вкъщи две години и това ускори геймификацията на търговията. Съвкупността от фактори сътвори идеални условия за развиване на пазара “.

Към това следва да се добави и ролята на инфлуенсърите – авторитетни персони, чиито думи, решения и дейности се наблюдават от милиони младежи по света и служат за пример на тези младежи. Професията на инфлуенсъра избуя през двете години на пандемията. Сега е видно, че колкото повече инфлуесъри се занимават с криптовалути, толкоз повече младежи вземат решение да се заемат с новия, обещаващ бизнес.

Пристрастяване

Освен финансови загуби, друга огромна заплаха е пристрастяването. „ Пазарът на криптовалута в никакъв случай не спи, тъй че хората в действителност безусловно се засмукват в него “, споделя Чандран.

Анди Лийч от клиниката за зависимости Visions by Promises в Сингапур споделя, че е забелязал скок в броя на младите клиенти, най-много мъже, които се пристрастяват към тръпката от търговията с криптовалути и NFT. „ Имате опцията да гледате по какъв начин Bitcoin върви нагоре и надолу и всъщност този развой е като каране на влакче в увеселителен парк: върховете, спадовете, всичко е налично на телефона ви 24/7 “, споделя той.

Въпреки загубата на пари на криптопазара в предишното, и Пакстън, и Келвин не престават да търгуват, откакто са проучили тематиката по-внимателно. Запитан дали е привързан, Келвин замълчава за миг. „ Можете да го наречете по този начин “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР