Обещани са милиарди за зелено развитие на срещата на върха за климата в Африка

...
Обединените арабски емирства обещаха 4,5 милиарда долара инвестиции в чиста
Коментари Харесай

Обединените арабски емирства обещаха 4,5 милиарда долара инвестиции в чиста енергия в Африка във вторник на знакова среща на върха за климата, целяща да демонстрира потенциала на континента като зелена електроцентрала.

Президентът на Кения Уилям Руто се опита да използва срещата на върха за климата в Африка в Найроби, за да промени наратива за региона, представяйки прехода към чиста енергия като уникална възможност за Африка - ако успее да привлече финансиране, за да реализира своя потенциал.< p>И във вторник конференцията видя най-значимото обещание досега, с 4,5 милиарда долара, обявени от Обединените арабски емирства, които също ще бъдат домакини на срещата на върха COP28 в Дубай през ноември-декември.

Султан Ал Джабер, който оглавява Националната петролна компания на ОАЕ ADNOC и държавната компания за възобновяема енергия Masdar заявиха, че инвестицията ще "стартира поредица от проекти за чиста енергия, които могат да бъдат банкирани в този много важен континент".

Джабер, който е и президент на срещата на върха за климата COP28, каза, че консорциум, включващ Masdar, ще помогне за разработването на 15 гигавата чиста енергия до 2030 г.

Възобновяемият производствен капацитет на Африка е бил 56 GW през 2022 г., според Международната възобновяема енергия Агенция.

Тридневната среща на върха в Найроби, която започна в понеделник, привлече държавни, правителствени и индустриални ръководители, включително лидери от Мозамбик и Танзания, както и ръководителя на ООН Антонио Гутериш, шефа на ЕС Урсула фон дер Лайен и САЩ пратеникът по въпросите на климата Джон Кери.

Това се смята за обединяване на африкански лидери, за да дефинират споделена визия за зелено развитие на разнообразния континент от 1,4 милиарда души и да зададат тона за вълна от международна дипломация, водеща до срещата COP28.

Заглавие на първа страница в кенийския вестник Daily Nation във вторник провъзгласи срещата за "момента на Африка".

Но континентът е изправен пред сериозни предизвикателства, особено под формата на нарастващи разходи по дълга и недостиг на финанси.

Въпреки изобилието от природни ресурси, само три процента от енергийните инвестиции в световен мащаб се правят на континента.

Гутериш призова международната общност да помогне „да направим Африка суперсила за възобновяема енергия“.

„Възобновяемата енергия може да бъде африканското чудо но трябва да го направим така, каза Гутериш на правителствени и индустриални лидери.

Тъй като светът не успява да постигне глобалните си цели за ограничаване на затоплянето, Гутериш говори директно с държавите от Г-20, чиито лидери се срещат в Индия през уикенда, и им каза да „поемат своите отговорности“ в битката за намаляване на затоплящите планетата емисии.

„Африка държи ключа“

Преходът към чиста енергия в развиващите се нации в света ще бъде от решаващо значение, за да се запази жива целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне "доста под" два градуса по Целзий от прединдустриалните времена и 1,5C, ако е възможно.

За да се случи това, Международната агенция по енергетика казва, че инвестициите ще трябва да скочат до 2 трилиона долара на година в рамките на едно десетилетие -- осемкратно увеличение.

Говорителите на срещата на върха удвоиха призивите си за реформиране на глобалните финансови структури, за да се приведат в съответствие с целите за климата и зеленото развитие.

Джабер призова за „хирургическа интервенция на глобалната финансова архитектура, която е изградена за различна ера“, настоявайки институциите да намалят тежестта на дълга.

В първия ден на срещата на върха в понеделник Руто каза, че ще са необходими трилиони долари във „зелени инвестиционни възможности“ с ускоряването на климатичната криза.

„Африка държи ключа към ускоряването декарбонизация на глобалната икономика. Ние не сме просто континент, богат на ресурси. Ние сме сила с неизползван потенциал, нетърпеливи да се ангажираме и честно да се конкурираме на глобалните пазари", каза Руто.

Коалиция от групи на гражданското общество беше настоявайки Ruto да насочи глобалните климатични приоритети далеч от това, което възприема като воден от Запада дневен ред, който защитава въглеродните пазари и други финансови инструменти за справяне с климатичната криза.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР