Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че

...
Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че
Коментари Харесай

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на основния прокурор да потърся поддръжка. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата стопанска система, споделя ръководителят на парламентарната комисия за битка с контрабандата и сивата стопанска система
- Главният прокурор Сотир Цацаров направи три оферти за промени в Наказателния кодекс на последното съвещание на комисията, която оглавявате. Каква ще е ориста им, господин Димитров?
- В момента този, който продава акцизни артикули, носи наказателна отговорност, а този, който ги създава - не. Остатък от предишното, когато цялата индустриална активност е била държавен монопол. Такъв няма, а смяната е наложителна. Имало е най-малко 20 години време

тя да се случи, само че

никой не е посмял

да я направи

За първи път в този парламент има комисия за наблюдаване на сенчестата стопанска система и контрабандата. А какво, в случай че не е сенчеста стопанска система е незаконното произвеждане на цигари? И какво, в случай че не контрабанда, е пращането на над 300 тира, всеки с по 1000 мастербокса, в чужбина?

- Ще съумеете ли да прокарате такава корекция, която да криминализира производството, а освен продажбата на незаконни акцизни артикули?

- Обещахме на основния прокурор да използван същата процедура, която направихме преди 2 години във връзка с каналджийството с бежанци. Тогава криминализирахме цялата активност, включихме пълномощия и за служители на реда, митничари, граничари. Към днешна дата сме страната с най-вече хванати и наказани каналджии с влезнали в действие присъди.

- Защо насрочихте особено съвещание за незаконните цигари?

- Оказахме се първенци в целия Европейски Съюз и по разкрити контрабандни цигари. Само за последните 2 години 16 разрушени заводи в чужбина, последните 4 у нас и една пета, обработваща тютюна за останалите четири, 2 готови да работят, десетки тонове мостра и консумативи.

Обещах на основния прокурор да обходя всички парламентарни групи и да показва направеното предложение за смяна на Наказателен кодекс, с цел да събера нужната поддръжка.

Съмнявам се, че ще има политическа мощ, която да съобщи, че желае да поддържа контрабандата и сивата стопанска система и ще бъде срещу такава законодателна самодейност.

- Всички намират за скандално отсъствието на сходни записи в Наказателен кодекс, които връзват ръцете на следствените органи. Мислите ли, че пропускът на законодателя е инцидентен, или просто сенчестата стопанска система има положителни адвокати и те са намерили междина в закона?

- Прокуратурата доста

пъти е предложила

такава смяна

в Наказателен кодекс през миналите години. Политическата воля не е била налице. Защо, не желая да предсказвам. За повторно в Народното събрание има сходно съвещание. първия път бе за горивата, основният прокурор и Министерство на вътрешните работи изясниха цялата фактическа конюнктура по протичащото се в този бранш. Резултатът е, че към този момент имаме признат и влезнал в действие закон. Сигурен съм, че същото ще се получи с цигарената контрабандата.

- Вярно ли е заключението на основния прокурор, че производството на незаконни цигари към този момент е по-печеливш бизнес от опиатите?

- Себестойността на кутия цигари е сред 0,30 лева и 0,50 лева На незаконния пазар на дребно върви по 3,50 лева Стойността на акциза за кутия е 3,54 лева, а с Данък добавена стойност - 4,25 лева Това значи, че паралелната тютюнева промишленост е генерирала за година над 425 млн. лева загуби за хазната от несъбрани данъци. А за уредниците тази промишленост е генерирала годишни доходи от 350 млн. лв. в брой. Тези сметки показах на съвещанието на комисията. Помислете, с изключение на тези числа, какъв би бил резултатът, в случай че се разбере да вземем за пример, че в Турция, която ни оказва помощ за бежанците, ние сме изнасяли

“черни ” цигари

и по този начин сме

атакували

бюджета

и стопанската система им.

Или по какъв начин биха реагирали страните от Европейски Съюз, в които са работили 16 незаконни заводи с българи в тях и са ощетявали бюджетите им години наред?

Степента на социална заплаха на тази незаконна активност е извънредно висока, а препоръчаният от прокуратурата пред комисията пакет от законодателни промени би могъл да реши огромна част от тях.

Само да обясня нещо доста значимо - каквато и мярка да предприемем през днешния ден, тя ще важи за всички оттук насетне. Дълго време неналичието на задоволителна законова глоба и фактическа безотговорност е давала убеденост на тези хора да вършат каквото си желаят.

Фабриките, оборудвани с цели поточни линии, към този момент са спрени, повече няма да създават и да нанасят стопански вреди.

Аз пък занапред предизвестявам всички други

искащи да се

занимават с

цигарена

контрабанда

да се откажат,

тъй като законът ще стане доста непоколебим.

- От разискването на комисията ви стана ясно, че незаконните заводи съществуват надали не под носа на полицията и на цялото общество. Какво би трябвало да се промени, с цел да не е по този начин?

- Нямаше наказания, а жаждата за лесни пари в никакъв случай няма да спре. Ние обаче изискуем тези пари на бюджета, а не да ги оставим в мафията.

Законодателството е единственият метод, по който ние действително можем да помогнем на правосъдната власт и на премиера.

- Поставихте въпрос на прокуратурата, ГДБОП и Министерство на вътрешните работи за един сигнал от партньорски служби за нелегално произвеждане и в Оризари. “Комплимент ” е цигарена марка, която се оказва нерегистрирана у нас, а в докладите на митниците за хванатите безакцизни цигари такава липсва. Какво знаете за този сигнал?

- Сигналът, с който аз се срещнах, е от началото на тази година. В него има

имена,

телефони,

разказана скица

за произвеждане

на въпросната марка цигари.

Указано е, че най-вероятно се създават на територията на Пловдивска област и се популяризират както у нас, по този начин и в чужбина. Поисках да знам работи ли се по този сигнал и за какво тази фабрика не е измежду разрушените при последните акции.

Ако е имало

приключване на

информация

и в това време индустриалната инсталация е изнесена от фабриката, то за това виновност имат органите, които са били осведомени със сигнала.

Така или другояче обаче и за този случай, в случай че ние в скоро време променим Наказателния кодекс и криминализираме действието “производство и подготовка ”, с изключение на разпространяване на незаконни цигари, то, когато и да бъдат хванати във времето, те ще получат глоба, която ще е по-сурова от хванатите сега.

Изключително нездравословно ще бъде, в случай че някой след Нова година продължава да се занимава с незаконни цигари.

- С поправката в кодекса ще се криминализира ли производството и разпространяването на всички акцизни артикули, или ще се отнася единствено за цигарите?

- Трябва доста да внимаваме доколко домашното произвеждане на спиртни питиета следва да бъде наранено от поправката.

Оттам нататък горивата и цигарите безпроблемно могат да бъдат сложени в обсега на предлаганите разпореждания.

- Някой може да упрекне прокуратурата, че влиза в полето на законодателя, а вас - в противоположното, че пишете закони под диктовката на обвиняването. Имат ли учредения?

- Излишно е да подсещам, че имаме разделяне на управляващите и че ние по никакъв метод

не бихме могли

да заповядваме,

влияем

или да оказваме какъвто и да е напън над правосъдната власт.

Присъствието на трима прокурори и на цялото висше управление на Министерство на вътрешните работи е единствено и само с помощта на положителната воля на вътрешния министър и на основния прокурор. И те, и ние сме водени от концепцията посредством законодателна смяна отговорните за ощетяването на държавния бюджет в изключително огромни размери от порядъка на 500 милиона до 1 милиард лв. годишно да не остават ненаказани.

Идвайки в Народното събрание, те ни оказват помощ да формираме мнение и да вземем решение. Когато има ясно изразена воля от изпълнителната власт и персонално от премиера Бойко Борисов, от една страна, от правосъдната власт и основния прокурор Сотир Цацаров, от друга, законодателната власт ще свърши своята част от работата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР