Обемът на световния добив на злато през миналата година, според

...
Обемът на световния добив на злато през миналата година, според
Коментари Харесай

До кога ще стигнат запасите на злато в находищата по света?

Обемът на международния рандеман на злато през предходната година, съгласно наличните данни, се пресмята на към 198 милиарда $, написа изданието от Саудитска Арабия Al-Eqtisadiya. Представител на Лондонската фондова борса отбелязва, че " не е ясно дали към този момент е доближат пикът по рандеман на злато в света, след спада от 1% в световния рандеман през 2021 година.

Това е първият спад от към десетилетие и редица играчи на пазара са обезпокоени по отношение на размера на добива на благородния метал в бъдеще. Нещо повече, в доста райони на света се следи повишение на интензивността на екологичните групи и се чака въвеждането на нови ограничавания върху добива на метали в бъдеще. "

Експерт разяснява пред Al-Eqtisadiya, че около половината от златото в света се употребява за произвеждане на бижута и за декорация. Около една четвърт е благосъстоятелност на централните банки, а останалата четвърт е в ръцете на вложители или взе участие в избрани промишлености.

По данни, оповестени от Световния съвет по златото, през цялата история на човечеството са добити повече от 205 хиляди тона злато. През предходната година добивът е бил 3560,7 тона, а общото предложение на международния пазар е достигнало 4666,1 тона.

Според отчет от 2021 година, оповестен от Геоложката работа на Съединени американски щати, има към 54 000 тона злато в недрата на земята по целия свят и то може да бъде извлечено благодарение на модерни технологии и проучвателен разработки. Ако светът продължи да извлича злато със същия ритъм като през предходната година, тези 54 000 тона ще бъдат извлечени в границите на идващите 15 години.

Някои геолози обаче не са съгласни с американските оценки. По тяхно мнение, въз основа на известните все още ресурси, добивът на злато може да стане недоходоносен към 2050 година Откриването на огромни залежи в най-хубавия случай може да отсрочи този период, само че единствената вяра е създаването на нови технологии, които разрешават извличането на ресурси, които сега са невъзможни за постигане заради доста високата цена за това.

Като цяло, съгласно тези специалисти, е малко евентуално огромният рандеман на жълтия метал да продължи след 2075 година, без да има голям скок в технологията за рандеман на злато.

Понастоящем делът на обработеното злато в общия годишен размер е от 28% до 30%. Но този дял зависи най-много от цената на златото - колкото по-висока е тя, толкоз е по-вероятно хората да се разделят със старите си златни бижута, с цел да купят нови.

Всяка година от международните златни рудници се добиват тонове злато, а най-големите находища се намират в пустинята Невада в Съединени американски щати (над 100 тона злато се добиват всяка година оттам).

А по оценки на световната група SNB, международното предложение на злато ще нарасне с към 4,4% тази година, заради високата инфлация и геополитическите опасности, свързани с спора в Украйна. Смата се, че търсенето и предлагането на злато ще останат високи (поне) до 2026 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР