Обемът на жилищните кредити в банковата система на България надхвърлиха

...
Обемът на жилищните кредити в банковата система на България надхвърлиха
Коментари Харесай

Жилищните кредити в България надхвърлиха 20 млрд. лв.

Обемът на жилищните заеми в банковата система на България надвишиха 20 милиарда лева през януари за първи път в стопанската история. Официалната статистика на Българската национална банка (БНБ) демонстрира, че годишният растеж на ипотечните заеми в страната се усилва и през януари удря 21%. На месечна база обаче се забавя до 1.22%, което е най-слабото ускоряване от януари 2023 година, защото обичайно първият месец от годината е по-слаб за жилищния пазар.

Ипотечните заеми към този момент са все по-важно перо за банките в България. След кредитния взрив от последните две години те съставляват към една осма от общите активи на банковата система и над една пета от брутния им кредитен портфейл. Те към този момент съставляват и над 56% от всички предоставени от банките заеми за семействата.

Основни фактори за растежа на жилищното кредитиране са повишаващите се приходи, ниските лихви по заемите и запазващите се желания на семействата за закупуване на неподвижен парцел като различна форма на инвестиция и икономисване. Високата ликвидност в банковата система, стабилната финансова позиция на банките и конкуренцията посред им за пазарен дял в този сегмент пък държи изискванията по жилищните заеми атрактивни и лихвите към момента ниски.

По-детайлна информация на Economic.bg в данните на Българска народна банка демонстрира, че към края на годината жилищните заеми в банковата система доближават рекордните 20.14 милиарда лева

През януари размерът им номинално пораства с 242 млн. лева, което е много под извънредно мощния декември с месечен растеж от 406 млн. лева

Обемът на жилищните заеми се покачва значително и от все по-скъпите парцели. По данни на Българска народна банка междинният размер на новоотпуснатите жилищни заеми „ стабилно се покачва “, като към края на септември 2023 година доближава 180 хиляди лева



Средномесечно за миналата 2023 година растежът на жилищните заеми е с по 282 млн. лева при 209 млн. лева година по-рано.

Ръст през януари се следи сезонно и при потребителските заеми, които допират 17 милиарда лева Леко ускоряване има и при бизнес заемите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР