Обемът на депозитите в американските банки през второто тримесечие е

...
Обемът на депозитите в американските банки през второто тримесечие е
Коментари Харесай

Депозитите в американските банки спаднали с рекордните $370 милиарда

Обемът на депозитите в американските банки през второто тримесечие е намалял с рекордните 370 милиарда $ до 19,563 трилиона $ спрямо 19,932 трилиона $ през март. Това демонстрират данните на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC).

Деловото издание The ​​Wall Street Journal отбелязва, че това е първият спад от 2018 година насам.

Но приключването на средства от депозити не е проблем за американските банки. Обемът им нормално остава относително постоянен, през последните две години дори е повишен с към 5 трилиона $ заради пандемията от COVID-19.

Сега депозитите се свиват на фона на по-високите лихви от Федералния запас. Още през април доста анализатори се присмиваха на концепцията, че банковите депозити могат да се свият тази година. Темпът на повишение на лихвените проценти от Фед обаче надвиши упованията и въздействието върху депозитите е по-ясно изразено.

Изтичането на депозити ще провокира спор за това по какъв начин дейностите на Фед за понижаване на паричното предложение и закъснение на инфлацията ще се отразят на банковата система, преливаща от ликвидност, се отбелязва в публикацията.

Програмите за стимулиране, стартирани по време на пандемията, съвсем утроиха размера на запасите на комерсиалните банки във Фед. Федералният запас желае да понижи тези запаси като част от напъните за извеждане на пари от финансовата система, само че единствено до някакво равнище, чийто размер е незнаен, належащо за поддържане на ликвидността и действието на пазарите.

Редица специалисти чакат, че намаляването на потребителските депозити ще насърчи банките да държат по-малко запаси във Фед, написа The ​​Wall Street Journal.

В същото време доста анализатори имаха вяра, че парите първо ще изоставен REPO интервенциите. Но до момента се случи противоположното и депозитите понижиха, което може да докара до по-бърз спад на запасите на банките във Фед от предстоящото. Това може да накара америакнската централна банка да спре стягането при започване на идната година, считат някои икономисти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР