Обекти от Индия, Камбоджа и Иран влязоха в списъка на

...
Обекти от Индия, Камбоджа и Иран влязоха в списъка на
Коментари Харесай

ЮНЕСКО включи нови обекти в списъка на Световното наследство

Обекти от Индия, Камбоджа и Иран влязоха в листата на Световното завещание на ЮНЕСКО, предава Българска национална телевизия.

На последната си сесия, която се организира в Краков до 12 юли, комитетът на организацията преглежда над 30 поръчки. Одобрени са група монументи, най-отличителни, които са на един специфичен японски остров в Западна Япония.

Става въпрос за дребният остров Окиношима, който се намира в Югозападна Япония и е прочут с това, че на него до ден сегашен не е позволено да стъпват дами. Дори за външни гости от мъжки пол е мъчно да попаднат там. Това може да стане единствено един път годишно - на 27 май, когато на острова има набожен празник. Броят на посетителите е стеснен на 200 мъже и те не могат да отнесат нищо, даже камъче за спомен. Островът се счита за извънредно скъпа част от японското, а към този момент и от международното завещание, тъй като на него има античен шинтоистки храм. Там са осъществявани доста религиозни ритуали, отправяни са молебствия за безвредно корабоплаване. На острова са открити десетки хиляди артефакти и са оповестени за национално богатство.

Участници в съвещанието на ЮНЕСКО са показали, че възбраната за достъп на дами на острова е демонстрация на дискриминация. Заместник-директорката за културното завещание Метхилд Рьослер е припомнила, че на свещения Атонски полуостров също не пускат дами.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР