Obekti.bgВаровикът е съставен от трилиони микроскопични фосили на планктонЕдноклетъчни водорасли

...
Obekti.bgВаровикът е съставен от трилиони микроскопични фосили на планктонЕдноклетъчни водорасли
Коментари Харесай

Сатурн е по-лек от водата и още 5 любопитни факта от близо и далеч

Obekti.bg

Варовикът е формиран от трилиони микроскопични фосили на планктон

Едноклетъчни водорасли наречени коколитофори са живели в земните океани 200 милиона години. За разлика от останалите морски растения, те се обгръщали с калцитни обвивки, наречени коколити. Преди към 100 милиона години, изискванията са довели до натрупването на коколитофори в пълен пласт на морското дъно, образувайки бял килом. С натрупването на още седименти от горната страна, налягането е компресирало коколитите в канара, създавайки варовикови депозити като белите скали на Доувър. Коколитофорите са единствено един от праисторическите типове, които са били обезсмъртени във фосили.

Кихаме със 160 км/ч

Независимо дали е провокирано от алергия или простуда, кихането е естествена реакция на организма, при която белите дробове непринудено изхвърлят на открито мощна бликам въздух. По-интересното обаче е, че скоростта, с която става това, може да надвиши 160 км/ч! Ето за какво постоянно е по-добре да не потискате кихането. В противоположен случай може несъзнателно да предизвикате пострадвания на един от многото мускули и органи, участващи в процеса.

Сатурн е по-лек от водата

Въпреки че е втората по размери планета в нашата Слънчева система, Сатурн е извънредно лек газов колос. Плътността му е едвам 0,687 г/куб. см, до момента в който тази на водата е 0,998 г/куб. см. На процедура това значи, че в случай че някак съумеете да поставите планетата в съд с вода, тя ще плува на повърхността. Проблемът е, че екваторът на Сатурн има радиус от 60 268 км, което значи, че ще ви би трябвало значителен съд.

Може да заварите метал без инструмент

Заварката на два метала нормално става с поялник, само че в открития Космос подобен не е нужен. Във вакуума на необятното пространство два метала без никакво покритие автоматизирано се сливат в едно парче. На Земята това е невероятно, защото атмосферата постоянно покрива метала с тъничък окислителен пласт. Уникалният развой се назовава " студена спойка " и на него постоянно се приписват повредите в първите спътници, изпратени в околоземна орбита.

Първият автомат с монети датира от  I  век пр.Хр.

Днес автоматите, от които можем да си купим питиета, кафе или вестници, пускайки монета в тях, са част от всекидневието. Те обаче не са толкоз актуален апарат, колкото мнозина си мислят. Първият сходен уред бил изобретен още през I век пр.Хр. от древногръцкия математик и инженер Херон. Използвайки механизъм с контратежест и железна монета, от него жителите на град Александрия можели да си купят... светена вода.

След 2.3 милиарда години на Земята ще е прекомерно горещо за живот

През идващите стотици години, Слънцето ще става все по-ярко и горещо. След към 2 милиарда години, температурата ще е толкоз висока, че ще изпари океаните и ще направи живота на Земята неосъществим. Планетата ни ще се трансформира в пустиня като Марс. Разширявайки се в червен колос, Слънцето вероятно ще погълне Земята.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР