Обектът Късноантична сграда Ирини“, познат на пловдивчани като Културен център

...
Обектът Късноантична сграда Ирини“, познат на пловдивчани като Културен център
Коментари Харесай

Нов туристически обект отваря в Пловдив през април

Обектът „ Късноантична постройка Ирини “, прочут на пловдивчани като Културен център „ Тракарт “, който до неотдавна се стопанисваше от Жордж Трак в подлез „ Археологически “, ще бъде открит за туристически визити през месец април. Това заяви за Plovdiv24.bg доц. Елена Кантарева-Дечева, шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “.
Денят – 18 април, който е определен за откриването, напълно не е инцидентен. На тази дата беше открита и Епископската базилика. 18 април е и Световен ден за запазване на международното културно завещание.
Тази година ще бъде маркирана и 55-годишнината на института, който е приемник на съдружие „ Старинен Пловдив “.
„ Обектът беше в неприятно положение. Имаше комисия, назначена със заповед на министъра на културата по член 160 от Закона за културното завещание, която да дефинира положението на мозайките, въобще на цялата археология. И тази комисия би трябвало да излезе с наставления за спешни намеси или за по-нататъшни намеси във връзка с опазването на обекта като цяло. Все още нямам протокол. Надявам се до края на месеца да излезе протоколът от тази комисия, с цел да можем да проведем дейностите по запазване на мозайката. Но ние през това време ремонтираме, осъществяване ремонтни действия на климатични съоръжения, подменяме осветяване и други такива ремонтни действия “, разясни доцент Кантарева.
Новината, че Епископската базилика на Филипопол попада в 100-те национални туристически обекта, ОИ „ Старинен Пловдив “ разбрали от медиите и били прелестно сюрпризирани.
„ Ние не сме правили никакви действия в това отношение. Малката базилика от дълго време е включена в 100-те национални туристически обекта. Сега, с включването и на другите два – Епископската базилика и късноантична постройка „ Ирини “, трите обекта стават част от серийния обект „ Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол “, уточни Кантарева.
„ Очакваме те да се свържат с нас, тъй като ние имаме няколко обекта, които са включени в 100-те национални туристически обекта, както ви загатнах, това е: Малка базилика, това са Античен спектакъл, Римски стадион и Къща „ Хиндлиян “. Т.е. оттук насетне те би трябвало да бъдат включени в нови книжки, дружно и с всички нови обекти, които да се отпечатат. Трябва да бъдат направени печати със съответните обекти. А може би знаете, в последно време те имат и цифрова платформа с QR кодове, където могат да се поставят и цифрови печати. И там, онлайн, може да се види посредством това приложение повече информация за другите обекти “, добави доцент Елена Кантарева.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР