Обедняването е реално, а не номинално. Натрупаното инфлационно напрежение -

...
Обедняването е реално, а не номинално. Натрупаното инфлационно напрежение -
Коментари Харесай

Финансистът доц. Сарийски: Обедняването е реално, а не номинално

" Обедняването е действително, а не номинално. Натрупаното инфлационно напрежение - виждаме го в растеж на цените на суровините, на цените в преработващата индустрия, т.е., това, което излиза от склада на производителя, е с 1/5 по-скъпо от това, което е излизало преди година. Това се трансферира и към цените на крайния артикул. Увеличаването на цените ще продължи, само че с по-бавни темпове, само че ще е по-бързо от темповете на повишаване на приходите ". Това разяснява пред БНР доцент Григор Сарийски, финансист от Българска академия на науките.

Той планува растеж на инфлацията до 10% до пролетта и усмиряване на темпа на повишаване след средата на годината. Според него повишаването на артикули и услуги ще продължи да изяжда приходите на най-вече обществено уязвимите групи в обществото.

Финансистът дефинира бюджета за тази година като разединяващ обществото.

" В бюджета се губи обществения детайл. Дупката в бюджета надолу става все по-голяма и става все по-трудно да бъде запълнена ".

По думите му в бюджета липсва дълготрайно обмисляне, а задачите на капиталовите разноски в него наподобяват мъчно постижими.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР