Обединеното кралство започна пробен период за експериментиране на 4-дневна работна

...
Обединеното кралство започна пробен период за експериментиране на 4-дневна работна
Коментари Харесай

3000 души на 4-дневна работна седмица в Обединеното кралство

Обединеното кралство стартира експериментален интервал за изпробване на 4-дневна работна седмица. През идващите шест месеца 70 компании ще одобряват новия модел на работа. Всички участващи служащи ще получат 100 % от предходното си възнаграждение.  
Схемата е проведена от откриватели от университетите в Оксфорд и Кеймбридж плюс сдружението Autonomy, което от дълго време се бори за по-кратка работна седмица. Участващите се надяват, че променените в работното време ще покачат продуктивността, макар намаляването на часовете. Това сочат голям брой направени по-рано опити в Ирландия, Съединени американски щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия. 
70-те компании, присъединили се в пилотния план, варират от разработчици на офис основан програмен продукт и компании за набиране на личен състав до благотворителни организации и локални магазинчета за риба и чипс.
„ Пандемията ни накара да мислим доста за това по какъв начин да увеличим успеваемостта на работата и по какъв начин хората по-комфортно да провеждат живота си “, сподели Сам Смит, съосновател на пивоварната Pressure Drop Brewery в Тотнъм, една от фирмите, участващи в опита. „ Правим това, с цел да подобрим живота на нашия личен състав и да бъдем част от прогресивната смяна в света, която ще усъвършенства психологичното здраве и благоденствие на хората. “ 
Експериментът в цялата страна ще включва към 3000 служащи, което може да има големи последствия за английските компании, в случай че успее. Въпреки че 4-дневната седмица не е използвана във всеки отрасъл, а в някои промишлености е даже невъзможна, увеличението на продуктивността и щастието на чиновниците наподобява като печеливша идея, която от ден на ден работодатели са склонни да одобряват. Или пък не...?
Джулиан Джесоп, самостоятелен икономист и помощник в Института по стопански въпроси, сподели, че въпреки да поддържа процеса, той е " песимистичен " дали пилотният план ще покаже положителни резултати в цялата стопанска система. „ Трябва да станете с 25% по-продуктивни дневно “, сподели той.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР