Обединеното кралство ще даде на Франция близо 500 милиона паунда

...
Обединеното кралство ще даде на Франция близо 500 милиона паунда
Коментари Харесай

Обединеното кралство ще даде £500 милиона на Франция, за да й помогне в борбата с незаконната миграция

Обединеното кралство ще даде на Франция близо 500 милиона паунда за 3 години, с които да се опита да спре мигрантите с дребни лодки да пресичат Ламанша . Това беше оповестено по време на среща на върха в Париж сред английския министър председател Риши Сунак и президента Еманюел Макрон , който сподели, че Франция също ще способства. Средствата ще бъдат ориентирани за спомагателни 500 чиновници и нов център за задържане във Франция, който ще проработи изцяло най-рано до края на 2026 година

Обединеното кралство планираше да заплати на Франция към £63 милиона тази година , с цел да се оправи с казуса. Новият пакет удвоява сумата, като Обединеното кралство даде обещание £120 милиона за 2023-24 година Франция също ще усили финансирането си на правоприлагането, само че не сподели с какъв брой, предава „ BBC “.

Външният министър в сянка на лейбъристите Емили Торнбъри упрекна консерваторите, че „ се люшкат от една рецесия в друга с нищо повече от типичната си политика на лепене на мазилка “.

„ Преди Риши Сунак да изпрати още пари на френските управляващи за справяне с тази рецесия, той би трябвало да изясни какво беше реализирано със стотиците милиони, които им дадохме преди, и за какво прекосяването на дребни лодки продължава да се усилва без значение от това. “

Макрон похвали взаимните старания на екипите от Обединеното кралство и Франция, работещи за понижаване на броя на преминаващите дребни лодки. Говорейки на конференция със Сунак в Елисейския замък, той сподели, че екипът е предотвратил 30 000 прекосявания на дребни лодки и е направил 500 ареста през последната година.

По думите на Сунак парите ще оказват помощ „ да се постави завършек на тази отвратителна търговия с човешкия живот “ . Той добави:

„ Работейки дружно, Обединеното кралство и Франция ще подсигуряват, че никой не може да експлоатира системите им безнаказано. “

Министър-председателят на Обединеното кралство означи още, че с помощта на новото съглашение ще има още 500 чиновници на френските правоприлагащи органи, които ще употребяват „ усъвършенствана технология “ като да вземем за пример дронове, с цел да предотвратят пресичането на Ламанша. Парите ще отидат и за нов център за задържане във Франция. Вече съществуващите 26. Ако центърът бъде приключен по планувания в този момент график, той няма да действа напълно преди изборите в Обединеното кралство, които могат да се проведат не по-късно от януари 2025 година

Двамата държавни водачи означиха, че срещата на върха в Париж бележи ново начало в англо-френските връзки . Според френския държавен глава това е „ миг на свързване “, до момента в който английският министър председател я разказа като „ възобновено споразумение “.

Френският водач нямаше никакви терзания да уточни това, което съгласно него е довело до компликации във взаимоотношенията през последните години – Брекзит . Между редовете в изказването му това прозвуча като рецензия към последните трима прародители на Сунак и напрежението, което всички имаха с Европейския съюз.

Миналата година се следи голямо нарастване на броя на хората , които се пробват да стигнат до Обединеното кралство, пресичайки Ламанша в дребни и неустойчиви лодки. Според премиера на Обединеното кралство това е вътрешнополитически въпрос. В началото на годината той сподели, че битката с дребните лодки е един от неговите цели.

Френският държавен глава пък упорства европейските страни да преразгледат маршрутите , по които мигрантите доближават до Западна Европа.

По-рано тази седмица министър председателят Сунак пък заяви за нов законопроект за незаконната миграция . Съгласно измененията всеки, за който се откри, че е влезнал незаконно в Обединеното кралство, освен ще бъде изведен в границите на 28 дни, само че и ще бъде блокирано правото му за връщане или искане за английско поданство в бъдеще. Според министър-председателя новият му проект е „ предопределен да разбие бизнес модела на незаконните групировки “ . Законопроектът обаче беше гневно подложен на критика от някои благотворителни организации и. Освен това евентуално ще се изправи пред правни провокации.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР