Обединеното кралство предлага план от пет точки за прекратяване на

...
Обединеното кралство предлага план от пет точки за прекратяване на
Коментари Харесай

Великобритания предлага план за прекратяване на войната между Израел и Хамас

Обединеното кралство предлага проект от пет точки за преустановяване на войната сред Израел и Хамас. Западните съдружници, които поддържаха Израел, упорстват за политически развой, който дефинира пътя за основаването на палестинска страна.

Инициативата, която английският външен министър Дейвид Камерън разиска с израелски и палестински водачи по време на обиколка в района тази седмица, приканва за неотложно прекъсване на военните дейности.

Решението ще бъде употребявано, с цел да се обезпечи освобождението на заложници, арестувани в Газа, и за договаряния за непрекъснато преустановяване на огъня, сподели почитан английски чиновник пред " Файненшъл Таймс ".

Той предлага установяване на явен " политически небосвод " за основаването на палестинска страна дружно с Израел и образуването на технократско палестинско държавно управление, което да ръководи окупирания Западен бряг и Газа след войната.

Хамас ще би трябвало да освободи всички заложници и да се ангажира да спре офанзивите против Израел, което ще бъде обезпечено от районните страни.

Планът включва предлагането висшите водачи на Хамас в Газа, в това число Яхя Синвар, мозъкът на офанзивата от 7 октомври, която провокира войната, да изоставен територията на Ивицата Газа.

" Това, което се опитваме да създадем, е да циментираме концепцията, че когато получите тази пауза, би трябвало да работите интензивно, с цел да я превърнете в трайно преустановяване на огъня и в действителност да се концентрирайте върху реалистичните и постижими неща, които в действителност биха могли да създадат преустановяване на огъня непрекъснато и стабилно ", сподели представителят на Обединеното кралство.

Предложението е една от няколкото начинания, които се разискват от западните и арабските страни, защото интернационалният напън върху Израел да приключи офанзивата си се увилечава.

Според следените от терористичната формация Хамас управляващи в Газа над 26 000 души са убити.

Обединеното кралство има вяра, че проектът му добавя други начинания и го е повдигнало пред държавните управления на Съединени американски щати, европейските и арабските страни.

" Мисля, че има възходящ консенсус в интернационалната общественост, че договорката за заложници и паузата са ключовете за отключване на шанса за непрекъснато преустановяване на огъня ", уточни служителят.

" Трябва да имаме доста по-ясен политически небосвод за палестинска страна - ново палестинско държавно управление за Западния бряг и Газа, а Хамас в никакъв случай повече не би трябвало да може да нападна Израел ", добави той.

Катар, дружно със Съединени американски щати и Египет, към този момент посредничи сред Израел и Хамас за реализиране на съглашение, което да докара до едномесечна пауза във войната, по време на която Хамас ще освободи останалите 136 заложници.

В подмяна Израел ще освободи палестинските пандизчии и ще разреши превозването на повече помощ в Газа.

Но договарянията са затънали заради отхвърлянето на Израел на настояването на Хамас за непрекъснато преустановяване на огъня в края на всяко съглашение, нещо, за което медиаторите също упорстват.

Очаква се ръководителите на Централно разузнавателно управление на САЩ и Мосад да проведат диалози с премиера на Катар в Париж, с цел да се излезе от задънената улица.

Отделно, арабските страни работят по подкрепяна от Съединени американски щати самодейност за обезпечаване на преустановяване на огъня и освобождение на заложници като част от по-широк проект, който би могъл да предложи на Израел нормализиране на връзките, в това число със Саудитска Арабия и други арабски страни, които формализират връзките си с Израел.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР