Обединеното кралство, Канада, Тайван критикуват Мианмар, докато генералите започват „поправителна чистка“

...
Тайпе, Тайван – Обединеното кралство и Канада се присъединиха към
Коментари Харесай

Тайпе, Тайван – Обединеното кралство и Канада се присъединиха към Съединените щати в осъждането на плановете на лидерите на преврата в Мианмар за провеждане строго контролирани избори, тъй като Тайван изрази остри критики към зверствата на режима и репресиите срещу неговите опоненти.

Тяхното осъждане е индикация за втвърдяващите се разделения между Китай и Русия от една страна и западните нации и техните съюзници от друга, както и желанието на самоуправляващия се Тайван да защитава демократични каузи на световната сцена.

>

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента „Все още моят народ“: Мианмарската диаспора подкрепя борбата за демокрация у домаЗагриженост относно болната Аун Сан Су Чи в МианмарМианмар хвърля в затвора фоторепортер за 20 години в първия ден на закрития процесМианмар отхвърля изявлението на АСЕАН, осъждащо насилието като „едностранчиво“край на списъка

„Ще продължим да наблюдаваме много внимателно [планираните от режима избори] и ще продължим да се застъпваме за защита на правата на човека и демокрацията в Мианмар“, каза външният министър на Тайван Джоузеф Ву в интервю за Ал Джазира в четвъртък.

Генералите на Мианмар, които завзеха властта от избраното правителство на Аун Сан Су Чи и нейната Национална лига за демокрация (НЛД) през февруари 2021 г., обещаха да проведат нови избори и разкриха преработени изборни закони по-рано тази година, които доведоха до НЛД разтваряне.

Военните обаче не са посочили дата за изборите, тъй като се борят с постоянна опозиция срещу завладяването на властта.

„Всеки път, когато има сериозно нарушение на правата на човека, например когато цивилни лидери или защитници на демокрацията и т.н. страдат от преследването на военната хунта, МВнР [Министерството на външните работи] не мълчи. Винаги издаваме изявления, за да осъдим военната хунта за нарушаване на човешките права“, каза Ву, призовавайки режима да възстанови демокрацията в страната. Тайван осъди екзекуциите на политически затворници от режима и разпускането на НЛД.

Междувременно Русия се очертава като ключов поддръжник и оръжейник на генералите от Мианмар с лидера на преврата старши генерал Мин Аунг Хлаинг, който посещава Москва, а руски официални лица често се снимат в Мианмар. Отношенията с Пекин също изглежда се затоплят, със силни икономически ангажименти и високопоставени членове на Избирателната комисия на Съюза, които посещават Китай.

Все пак едно голямо преустройство, при което бяха сменени някои висши военни, повдига въпроси относно силата на режима, ръководен от началника на армията Мин Аунг Хлаинг.


Този месец генерал-лейтенант Сое Хтут и генерал-лейтенант Мо Минт Тун, двама висши служители, бяха отстранени от Държавния административен съвет, както се наричат ​​военните ръководители, на фона на обвинения в корупция.

Soe Htut също беше отстранен като първия министър в правителството на съюза, докато Moe Myint Tun беше уволнен в същото време като председател на Инвестиционната комисия на Мианмар, Надзорния комитет на чуждестранната валута и Централния комитет за осигуряване на плавния поток на търговията и стоките този месец.

„Странно е, че най-корумпираният генерал обвинява най-близките си колеги, дори когато се навежда, за да защити собственото си семейство. Следователно трябва да се заключи, че обвиненията в корупция наистина са начин да се отървете от потенциални съперници,” каза Присила Клап, която е била началник на мисията и постоянен шарже д'афер в посолството на Съединените щати в Бирма между 1999 и 2002 г.< /p>

Клап, сега старши съветник в Института за мир на САЩ, добави, че мащабът на цялата промяна предполага, че режимът е имал проблеми с упражняването на власт. „Те не изглеждат в състояние да държат нещата заедно и армията е изтощена на ръба“, каза тя пред Ал Джазира.

„Коригиращи чистки“

Режимът добави двама членове, началника на генералния щаб на армията на Мианмар генерал Маунг Маунг Айе и председателя на военния конгломерат Myanmar Economic Corporation генерал-лейтенант Нио Соу към SAC. Той също така замени висш служител Бран Шаунг в UEC с Кхин Зау.

Някои ключови икономически портфейли бяха предадени на генерал Mya Tun Oo, който наскоро беше понижен и преместен от министър на отбраната на министър на транспорта.

„Последният кръг от размествания се разглежда като начин военното ръководство да консолидира контрола и да рационализира централизацията в ключови комисии. Коригиращи чистки от този вид са били постоянна характеристика в ръководените от военни администрации – най-паралелната е в края на 90-те, насочена към тези, свързани с търговското портфолио“, коментира бирмански анализатор в Янгон с достъп до военните, но който отказа да бъдат наименувани от съображения за безопасност.

Съществува също така загриженост относно риска от атаки срещу свързаната с изборите инфраструктура, каза анализаторът пред Ал Джазира, отбелязвайки атаките срещу преврата срещу отдела за обща администрация – орган на държавната служба в цялата страна – и имиграционните служби, както и убийството на заместник генерален директор на UEC по-рано тази година.

Обединеното кралство и Канада поставиха под съмнение достоверността на планираните избори след принудителното разпускане на политически партии. През март управляваният от военните UEC разпусна НЛД и 39 други партии заради отказа да се съобразят с нов строг закон за регистрация на политически партии. Партиите заедно спечелиха 89 процента от местата на изборите през ноември 2020 г.

„Изборите, проведени при условията на военния режим, без участието на широк кръг от заинтересовани страни в Мианмар, няма да допринесат за демократичните стремежи на народа на Мианмар“, каза говорител на Британската служба за външни работи, Британска общност и развитие пред Ал Джазира.

„При липсата на смислен, приобщаващ диалог те рискуват да увеличат вълненията и насилието и да подкопаят дългосрочния мир и стабилност.“

Марилин Гевремон, говорител на Global Affairs Canada, нарече разпускането на 40 партии опит за подкопаване на демократичните институции на Мианмар и заглушаване на гласовете на опозицията.

„Плановете на режима за провеждане на избори са ясен опит да се формализира незаконното завземане на властта от страна на военните и демонстрират презрението на режима към непоколебимите демократични стремежи на народа на Мианмар“, каза Гевремон пред Ал Джазира. „Всички избори, наложени със сила и при липса на основни граждански и политически права, няма да бъдат свободни или честни, няма да представляват волята на народа на Мианмар и няма да бъдат жизнеспособен път към приобщаващ мир или демокрация.“

„Фактични избори“

Режимът многократно е удължавал режима на извънредно положение, позовавайки се на нестабилност в признанието, че не контролира големи области от територия.

След преврата военните са убили повече от 4000 цивилни и са арестували почти 25 000 души, според мониторинговата група Assistance Association for Political Prisoners.


Объединените нации съобщиха, че повече от 1,6 милиона души са били вътрешно разселени в резултат на кризата.

„Жизненоважно е да се разбере, че подготовката на хунтата за тези фалшиви избори не е насочена към напредък в мира и демокрацията, а има за цел основно да увековечи кризата, да запази властта си и да продължи незачитането на човешките права“, д-р Саса, министър в правителството на националното единство, каза пред Ал Джазира.

NUG беше създадена от отстранените политици, предимно от NLD.

„Мианмар е свидетел на повтарящ се модел, при който военни генерали са завземали властта многократно от 1958 г. насам, често използвайки фалшиви избори и измислени конституции, за да затвърдят военното си надмощие над цивилните. Този цикъл от фалшиви избори трябва да бъде спрян“, добави той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР