Служител на ОАЕ казва, че визовите ограничения не са премахнати за нигерийците

...
Обединените арабски емирства опровергаха твърденията на нигерийското правителство, че ще
Коментари Харесай

Обединените арабски емирства опровергаха твърденията на нигерийското правителство, че ще премахне едногодишната визова забрана за нигерийски пътници.

Служител от държавата от Персийския залив каза пред CNN: „Засега няма промени в статуса на пътуване в Нигерия/ОАЕ.“

Източникът поиска да не бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

ОАЕ заяви в известие миналия октомври, че вече няма да издава визи на граждани от Нигерия и 19 други африкански нации. То не предостави повече подробности. Получаването на 30-дневна туристическа виза беше сравнително лесно, докато ОАЕ внезапно спря издаването на визите на нигерийски граждани.

Полетите между двете страни бяха спрени миналата година, след като дубайската авиокомпания Emirates спря операциите си в Нигерия, позовавайки се на задържани приходи.

Превозвачът каза, че не може да получи достъп и да репатрира своите средства в размер на 85 милиона долара, задържани в Нигерия.

ОАЕ Емирство Дубай е популярна дестинация за нигерийски пътници от много години.“ class= Дубайското емирство на ОАЕ е популярна дестинация за нигерийски пътници от много години. Кристофър Пайк/Блумбърг/Гети изображения

По-рано тази седмица президентът на Нигерия Бола Тинубу се срещна с лидера на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян в Абу Даби, където и двамата „финализират историческо споразумение“, според изявление, публикувано от нигерийското правителство.

В изявлението на правителството се казва, че споразумението проправя пътя за премахване на визовата забрана, включително незабавно възобновяване на полетите между двете страни.

„Освен това, с това историческо споразумение както Etihad Airlines, така и Emirates Airlines трябва незабавно да възобновят разписанието на полетите до и от Нигерия, без допълнително забавяне“, се казва в изявление на говорителя на президента на Нигерия Аджури Нгелале.

Въпреки това в изявление на правителството на ОАЕ по-късно в понеделник се казва, че по време на срещата и двамата лидери са „проучили възможностите за по-нататъшно двустранно сътрудничество“ с надеждата за „укрепване на връзките между ОАЕ и Нигерия“, но не споменаха премахване на визовата забрана или полетите рестартиране.

В последващо изявление говорителят на нигерийското правителство Нгелале каза, че служители от двете страни се нуждаят от повече време, за да финализират подробностите по споразумението, което противоречи на предишното му изявление.

„Като се има предвид споразумението, постигнато между двамата държавни глави, е необходимо да се позволи на служителите в кабинета от двете страни да изработят по-фините детайли и да финализират междусекторните споразумения“, каза той, добавяйки, че „сега всеки може да позволи на процеса да работи органично, лишено от спекулации.“

Площадка за елит

Имаше много радост от развълнуваните нигерийци, когато беше обявено, че забраната за издаване на визи е премахната.

Дубай е популярна дестинация за хиляди нигерийски туристи. Освен това е убежище за инвеститори в недвижими имоти от страната.

Преди пандемията нигерийците се класираха сред най-големите чуждестранни инвеститори в недвижими имоти в Дубай, с инвестиции, оценени на близо 2 милиарда долара, според доклади на местни медии, позоваващи се на Дубайския департамент по земя.

Преди забраната Emirates Airlines извършваше два полета на ден от Лагос, Нигерия, до Дубай и един полет на ден от столицата Абуджа до Дубай.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР