Обединението на етнически разделен Кипър в съответствие с отдавна установената

...
Обединението на етнически разделен Кипър в съответствие с отдавна установената
Коментари Харесай

Анкара категорично иска две държави в Кипър


Обединението на етнически разграничен Кипър в сходство с от дълго време откритата формула на федерация не е тематика на диалог. При всички бъдещи мирни договаряния би трябвало да се изхожда от мисълта за реализиране на договореност сред две равностойни суверенни страни, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу , съобщи БГНЕС.

Изказването на Мевлют Чавушоглу след диалози с водача на кипърските турци Ерсин Татар може в допълнение да усложни срещата, която генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш има намерение да свика идващия месец, с цел да реши възможностите за обновяване на бездействащите мирни договаряния , написа уеб сайтът „ Keep Talking Greece ”.

Кипър ските гърци изрично отхвърлят всяка договорка, която би узаконила етническото разделяне на островната страна от 1974 година

Според турския външен министър е безсмислено да продължава разискването на концепцията за федеративен Кипър , формиран от две обособени зони, защото тя не е дала никакви резултати при продължаващите към този момент 50 години договаряния. Той сподели, че кипърските гърци би трябвало да се примирят с фактическата обстановка на острова и да договарят въз основата на „ суверенно тъждество “, което би довело до съглашение сред две страни.

„ На остров Кипър към този момент има две общности, два народа, две страни. Така че има фактическа обстановка, без значение дали го признават или не. Това би трябвало да бъде формализирано ”, сподели Чавушоглу.

Кипър ският турски водач Ерсин Татар, определен предишния октомври след обещания за подписване на съглашение за две страни и още по-тесни връзки с Анкара, изцяло поддържа метода на Чавушоглу.

Гутериш съобщи предходната седмица, че мандатът на Организация на обединените нации за улеснение на мирните договаряния категорично показва федерацията като основа на всяко съглашение, в сходство постигнатата преди десетилетия сделка.

Това няма да попречи нито на гръцките, нито на кипърските турци, нито на представителите на кипърските „ гаранти “ – Гърция, Турция и Англия, да изложат нови хрумвания за това по какъв начин да се работи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР