Обединение на виртуални оператори се обяви против идеята на ЕС

...
Коментари Харесай

Виртуални телекоми се обявиха против „мрежовата такса“ в ЕС


Обединение на виртуални оператори се разгласи срещу концепцията на Европейски Съюз огромните софтуерни компании да заплащат за телеком-инфраструктура (снимка: CC0 Public Domain)

Планът на регулаторите на Европейски Съюз да накарат Гугъл, Meta и Netflix да поемат част от разноските за телекомуникационните мрежи на блока би изкривил пазара и навредил на конкуренцията, съобщи група дребни телеком-оператори. Предупреждението пристигна от MVNO Europe.

Телеком-играчи от ранга на Deutsche Telekom, Orange и Telefonica от дълго време се оплакват от огромните софтуерни компании, които натрупат големи облаги от уеб услуги, без да заплащат нищо в телеком-инфраструктура. Така, съгласно водещите корпорации в бранша, едни влагат в мрежи и съгласуваност, а други обират облагите от потребителските абонаменти.

Интензивното лобиране в последна сметка се отплати, откакто Европейската комисия по-рано тази година съобщи, че ще предложи ново законодателство, което ще принуди софтуерните компании от категорията „ Big Tech ” да финансират отчасти разноските за мрежова инфраструктура.

Подобни ходове обаче могат да причинят повече щета, в сравнение с изгода, споделя MVNO Europe на уеб страницата си. „ Опасяваме се, че препоръчаните вноски за мрежови вложения биха навредили съществено на конкуренцията на телекомуникационните пазари, биха навредили директно на MVNO и в последна сметка ще са пагубни както за потребителите, по този начин и за бизнес клиентите “, гласи известието.

MVNO (мобилни виртуални мрежови оператори) са сдружения, които не имат мрежова инфраструктура, а употребяват съществуващите мрежи на по-големите компании, с цел да дават услуги на своите клиенти.
още по темата
„ Материализирането на предложенията в законодателство може да докара до нарушение на актуалните партньорски и директни пазари, които сега действат конкурентно въз основата на добре открити търговски практики “, обявиха от групата.

„ Това предложение може да докара до нежелателен резултат – мрежовите услуги на най-големите снабдители на телекомуникации ще бъдат платени не просто два пъти (от клиентите и от доставчиците на наличие и приложения), само че даже три пъти (и от различни оператори, които към този момент заплащат такси за достъп до мрежата) “, се споделя още в известието.

Граждански групи за отбрана на цифровите права също предизвестиха за риска от новите европейски правила, само че по отношение на така наречен индиферентност на мрежите. От този принцип зависи поддържането на интернет отворен.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР