„Обединени сме от общата кауза, която на първо място е

...
„Обединени сме от общата кауза, която на първо място е
Коментари Харесай

Проф. Ана Кочева: България няма малцинствени проблеми със Северна Македония

„ Обединени сме от общата идея, която преди всичко е начало на договаряния за присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз. Ние доста държим авансово да се откри преговорната рамка. Изисквания и условия е имало към всички страни кандидатки за Европейски Съюз, в този момент има такива и пред новите кандидатки. Това са изцяло естествени процедури, които важат за всички, не е извиване на ръце. Обратното - неналичието им би провокирала въпроси и би влезнала в несъгласие с европейските стандарти за правова страна, в която няма език на омразата, тормоз на хора, дръзнали да се разпознават по друг метод “.

Това сподели пред БНР проф. Ана Кочева, един от учредителите на платформата Национален кръг " За Македония ". Целта на основателите на самодейността е твърдото отстояване на българската Рамкова позиция за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз и декларацията, гласувана от 44-ото Народно заседание.

Тя посочи, че се разграничават от други сходни организации по визията им за бързината, с която да стане това.
Проф. Кочева беше безапелационна, че България няма малцинствени проблеми с Република Северна Македония:
" Нито в България има македонско малцинство, нито в РСМ има българско малцинство. Говорим за част от българския народ, която живее на територията на РСМ, приказваме за държавотворен народ и държим той да бъде включен в македонската конституция ".

По думите й, до момента в който ръководещите в РСМ постоянно гледат с едното око към Белград, процесът ще върви постепенно, а може и да забуксува:
„ Ключът се намира доста повече в Скопие, в сравнение с в София. Ние ще създадем всичко по силите ни, с цел да облекчим този развой “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР