Обърканият кит белуга – заседнал от седмица в Сена във

...
Обърканият кит белуга – заседнал от седмица в Сена във
Коментари Харесай

Една объркана белуга в Сена: 80 спасители вадиха 6 часа 800-килограмовия бозайник от реката -

Обърканият кит белуга – затънал от седмица в Сена във Франция – бе изваден от водата в първия стадий на амбициозна избавителна интервенция, следена от жители на брега на реката в Сен-Пиер-Ла-Гарен в Нормандия.

Десетина ветеринари чакаха на баржата, с цел да стартират лекуването кита, откакто той бъде изваден от водата. Изваждането на 800-килограмовия болен кит в нещо като хамак продължи шест часа. В избавителната интервенция участваха към 80 души, в това число водолази и служители на реда.

Четириметровия бозайник е от предпазен тип и се среща в доста по-студени арктически води.

Спасителите са го трансферирали в хладилен камион, който ще го откара на брега. Предстои му няколкодневно лекуване и стартиране назад в намерено море.

" Това е дълга избавителна интервенция, доста техническа, за която са нужни доста умения ", сподели Изабел Дорлиа-Пузе, общоприет секретар на префектурата Еюр, представена от Би Би Си.

Как се е озовал в Сена?

Белугата е била хваната в капан на повече от 100 км във вътрешността в морето и здравословното ѝ положение се е влошило, откакто не е съумяла да се храни.

" Възможно е да има вътрешни проблеми, които не можем да забележим ", сподели специалист от парка за морски животни " Маринеланд " в Южна Франция, само че успокои, че белугите са извънредно устойчив тип.

Досега спасителите се опитваха да хранят кита със замразена херинга и жива пъстърва, с цел да подтикват апетита му и да му оказват помощ да измине дългия противоположен път по реката до Ламанша, само че китът не се обърна.

Експертите недоумяват по какъв начин китът е съумял да се отклони толкоз надалеч на юг от естественото си местообитание.

През есента, когато се образува лед, белугите от време на време се насочат на юг, с цел да се хранят, само че рядко се случва да се отдалечат толкоз доста от родния си дом. Според френската обсерватория " Пелагис ", която е профилирана в проучването на морските бозайници, най-близката популация на белуга се намира край архипелага Шпицберген, северно от Норвегия, на 3 000 км от Сена.

Но сходни истории не са необичайност. През май косатка беше открита мъртва, откакто плуваше по река Сена в Нормандия. А през 2019 година мъртъв кит беше открит в река Темза покрай Грейвсенд, оповестиха чиновници от Обединеното кралство.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР