Обажданията от чатботове се оказаха замесени в схема за финансова

...
Обажданията от чатботове се оказаха замесени в схема за финансова
Коментари Харесай

Пенсионери се оказват с договори за заем след рекламни събития

Обажданията от чатботове се оказаха забъркани в скица за финансова илюзия на пенсионери. Възрастни хора подписвали контракти за заем за хиляди левове, без да схванат какво в действителност се случва.

Поканата е за събития, на които им дават обещание дарове. Но най-после възрастните се оказват с кредит за покупка на масажна мантия, йонизатор на въздуха, възглавници и покривка за няколко хиляди лв..

„ Казвам се Наталия и се обаждам по отношение на Вашата покупка. Само да уточним, вие сте от София, нали? ”. Ботът, който звънна на доста от нас, представяйки се като Наталия, обиколи обществените мрежи и новините. Наталия обаче не е единствена.

„ Ало, здравейте! Казвам се Станислава и съм уредник на здравни събития. И защото това събитие е единствено за хора от София и покрайнината, желаех да се уверя, че и Вие сте от София ”.

Кои са ботовете, които желаят да знаят от кое място сте? И за какво имат потребност от тази информация? „ Наталия звънеше, с цел да пита дали са удовлетворени от последната си поръчка и дали са от София. Виктор, доколкото знам, звъни за кандидатстване за работа в колцентър. А Станислава кани за самите събития ”, описа пред Нова човек, поискал да остане неизвестен. 

Говорим с човек от вътрешната страна, който знае по какъв начин работят ботовете. Знае и за кого. „ Бих казал – проведена престъпност ”, споделя той. Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви дават обещание, че ще получите дарове. „ Аз ще Ви препоръчам да вземете и Вашата фамилна половинка, тъй като ще опитва нашите разтривки и ще получи подарък - смарт часовник ”.

Накрая се оказвате с подписан контракт за заем за близо 5 000 лева за масажни уреди. Някои от пострадалите са с едни от най-ниските пенсии в България. „ На мен ми се подвигна кръвното налягане, за момента изключих ”, показва излъганата Нели Кузова.

„ Аз няма да пребивавам. Просто няма да пребивавам. Направо живота си приключвам ”, декларира анонимно лице.

Чатботът звъни и на екип на NOVA. За да разберем какво предлага, екипът ни отиде на проведеното здравно събитие със скрита камера. Оказва се, че първият въпрос на търговците е: Колко пари имаме? NOVA потърси фирмата, само че без триумф.

Веднага, откакто репортажът беше сниман, екипът ни подадe и сигнал до Министерство на вътрешните работи. Фирмата, която употребява персоналните ни данни, изпрати документално мнение, в което декларира, че съблюдава прецизно българското законодателство.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР