Обади ми се президентът Румен Радев, което се случва много

...
Обади ми се президентът Румен Радев, което се случва много
Коментари Харесай

Златко Златев: Транспортирането на Пендиков струва 4500 евро, нямаме обучени пилоти за въздушни линейки

" Обади ми се президентът Румен Радев, което се случва доста рядко. Попита ме дали Фалконът може да вземе нашия съотечественик от Охрид, защото " Спартан " е в нередовност. Попитах дали пациентът е нормализиран. Влязохме по отношение на летището в Охрид и се договорихме Фалконът да кацне. Полетът беше проведен за 40-45 минути. Президентът не може да " вдигне " самолета. Той единствено ме попита. Разрешението се дава от премиера. Цената на полета е 4 500 евро в двете направления. Те ще бъдат покрити от Министерството на здравеопазването ". Това съобщи шефът на Държавния авиационен оператор, някогашен " Авиоотряд 28 ", ген.-майор Златко Златев пред Българска национална телевизия във връзка превозването на пребития в Северна Македония Християн Пендиков. 

" Министерството на здравеопазването би трябвало да реши по кое време има потребност авиоотрядът да оказва помощ и да транспортира пациенти. Ако имаме хеликоптери, могат да се употребяват за места, в които няма летища, както да вземем за пример Кърджали. Вертолетите ще могат да се подвигат от незабавните центрове. На тях им би трябвало единствено площадка. Спешна помощ към този момент ще преценя в кои случаи би трябвало да се подвигат хеликоптери ", сподели още Златев. 

" На този стадий нямаме запас за водачи на медицински хеликоптери. Аз съм предложил по какъв начин те да бъдат преобучени опитните и в това време да бъдат подготвени и млади летци. Ще са нужни година или две да получат нужния документ. Може да се намерения да се купят и вертолети на остаряло, до момента в който проработи системата. Колегите от незабавна помощ, с които ще работим дружно, също би трябвало да минат образование. Трябва да имаме най-малко една или две въздушни коли за спешна помощ. Ако има оператор, който има право да извършва сходна активност, може и да станат повече. Опцията е по Плана за възобновяване да има 8 вертолета, с цел да се покрие цялата страна ", разяснява летецът. Той съобщи, че в случай че всичко върви наред, в края на годината може да получим първия хеликоптер. По думите му, с цел да бъдат обезпечени всички 8 вертолета, ще са нужни 36 особено подготвени водачи. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР