НЗОК ще следи изкъсо 10-те болници с най-голяма надлимитна дейност,

...
НЗОК ще следи изкъсо 10-те болници с най-голяма надлимитна дейност,
Коментари Харесай

НЗОК ще следи изкъсо 10-те болници с най-голяма надлимитна дейност

НЗОК ще следи изкъсо 10-те лечебни заведения с най-голяма надлимитна активност, излиза наяве от стенограмата от съвещанието на Надзорния съвет на Касата, извършено на 23 януари. Проверките ще са планови и ще се правят главно от дирекция „ Контрол на активността по наложителното здравно обезпечаване “ в Централно ръководство на Здравната каса.

Според подуправителя на Касата проф. Момчил Мавров обаче тези инспекции би трябвало да бъдат осъществявани взаимно с Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, с цел да може да бъде проверявано и качеството на здравната активност.

По време на съвещанието е показан разбор за аргументите за възникването на надлимитната активност. „ Част от тях са чисто справедливи, като увеличение броя на пациентите, затруднения след Коронавирус, разширение предмета на активност и може би остарели предели. В последна сметка са дадени в таблица лечебните заведения и са изведени 10 лечебни заведения, които са с най-високите негативни стойности, т.е. тези, които са формирали максимален преразход. За да можем да бъдем по-конкретни, би трябвало да задълбочим този разбор и най-малкото да следим трендовете на тези лечебни заведения. Предишния път се разясняваше за огромните растежи, които са осъществени и Надзорният съвет имаше хрумвания да се създадат инспекции на какво се дължат тези растежи, към този момент чисто физически инспекции. Подали сме данните и сме извели аргументите. Оттук нататък като институция ние ще следим какво се случва. Считаме обаче, че има справедливи аргументи, защото става въпрос за в действителност огромни лечебни заведения. Една от аргументите, посочени в този разбор, това е пациенти с регистрация в други районни каси, които, следвайки експерта, положителното съоръжение на лечебното заведение, отиват там и се лекуват “, споделя шефът на НЗОК Станимир Михайлов.

„ Щом като сме приели свободното придвижване на пациента, той да избира къде да отива. Нашата работа е да проверим дали е осъществено оправдано при съблюдаване на условията. Друго не можем да създадем. В противоположен случай връщаме се в моето време, в което съм живял – райониране и отиваш единствено в тази болница, в който си регион. Когато има независимост на придвижване и избор, никой няма да избере да отиде да го режат с доста кръв в случай, че на друго място има безкръвни технологии. Или, примерно, има робот. Ще отиде на робота, естествено, дамата, няма да отиде да ѝ вършат елементарна интервенция. Затова нашата работа като разплащателна организация е надзор за това дали са спазени всички условия и всичко е спазено, и да няма, жестоко казано, въртене на пътеки “, споделя представителят на БСК проф. Григор Димитров.

Директорът на дирекция „ Бюджет и финансови параметри “ в НЗОК Ганка Аврамова изяснява, че защото през 2023 година нямаше признат бюджет до август месец, месечните стойности на лечебните заведения за болнична помощ са определяни на база стойностите от 2022 година „ През цялата 2023 година година се утвърждаваха идентични месечни стойности и когато дефинираме в този момент растежите на тези 10 лечебни заведения, може да се каже, че не са напълно действителни, тъй като са изчислени върху старите месечни стойности, по средномесечна база от преди 2-3 години. В тази връзка растежите, изчислени като отклоняване от одобрени месечни стойности на историческа база преди две години, отразяват настъпили нови условия, и би трябвало да се има поради, че не е този същинският растеж на тяхната активност “, споделя тя.

Според представителя на Министерството на финансите в Надзора Георги Клисурски инспекциите не целят да се потвърди съмнение в непозволени дейности. „ Единствено, както в Закон за обществените поръчки, публичните поръчки над избраните прагове над 5 млн. лева подлежат на наложителен прелиминарен надзор, по същия метод - най-големия ползвател на обществен запас се гледа малко под лупа “, споделя той.

Междувременно Касата е постигнала съглашения или спогодби с лечебни заведения за болнична здравна помощ по отношение на осъществена, само че неизплатена активност в интервала 2018 – 2019 година с МБАЛ „ Средец “, СБР „ Несебър “, УМБАЛ „ Свети Георги “ и УМБАЛ „ Канев “ и МБАЛ „ Сердика “. При всички тях е реализирано единодушие да бъде изплатена единствено главницата по делата, без разходи, законови лихви, мораторни лихви и други

При СБР „ Несебър “ и МБАЛ „ Средец “-Бургас са осъществени следващи инспекции от страна на контрольорите и са доказани стойностите. За МБАЛ „ Сердика “ не е осъществен следващ надзор, само че има присъдена главница на две инстанции. В УМБАЛ „ Свети Георги “- Пловдив делото е на първа инстанция, само че има осъществен следващ надзор, който е установил сумите.

Стенограмата от съвещанието на Надзора може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР