НЗОК планира да задължи лекарите да изписват по-евтини лекарства. Мярката

...
НЗОК планира да задължи лекарите да изписват по-евтини лекарства. Мярката
Коментари Харесай

НЗОК иска да задължи лекарите да изписват по-евтини лекарства

НЗОК възнамерява да задължи лекарите да изписват по-евтини медикаменти. Мярката ще се ползва, когато резултатът за болния е същият. Тя визира към милион и половина хронично заболели на домашно лекуване.

Пациентите се съмняват, че евтиното лекарство ще е толкоз дейно, колкото е скъпото. Личните лекари също не одобряват касата да дефинира лекуването на пациентите им. Джипитата оферират НЗОК да дефинира медикаментите, които ще заплаща по новата методика и да им даде лист.

„ За хипертония да се лекува с едно-единствено, за диабет с едно-единствено... а къде отива здравето на хората?!”, разяснява ръководителят на Контролната комисия на НСОПЛБ доктор Николай Брънзалов.

Разходите на НЗОК за медикаменти непрестанно пораства през последните години. За лекарства за домашно лекуване да вземем за пример през март 2017 година НЗОК е похарчила 69,572,866.48 лева, а март предходната година – 55,507,396 лева

Ако въпреки всичко пациентът държи да продължи досегашната терапия, ще би трябвало да се откаже от отстъпката по здравна каса. За пенсионерите и финансово затруднените това би било сложен избор.

За да влезе в действие, предлагането би трябвало да бъде утвърдено и от депутатите с смяна в Закона за здравното обезпечаване.

Вижте още в bTV Новините в 19!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР