НЗОК и БЛС подписаха анекс към НРД 2020-2022. Това съобщи

...
НЗОК и БЛС подписаха анекс към НРД 2020-2022. Това съобщи
Коментари Харесай

НЗОК и БЛС подписаха анекса към НРД 2020-2022

НЗОК и БЛС подписаха анекс към НРД 2020-2022. Това заяви на брифинг след взаимно съвещание на договорните сътрудници служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

Министърът влезе в ролята на посредник сред страните, с цел да помогне да бъдат изгладени несъгласията при разпределянето на икономиите в бюджета на НЗОК за тази година.

Д-р Меджидиев заяви, че е признато нарастването на цените на клиничните пътеки в болнична помощ да е 8%, а в медико-диагностичната активност – 18% от 1 септември. Приета е и методиката за разпределение на остатъка, препоръчана от БЛС.

„ Увеличението на пътеките и МДД остана стабилно за идната година. Заложена е опция и за нарастване на дейностите в СИМП и ПИМП след приемането на новия бюджет “, сподели още министър Меджидиев.  

„ Това, което направихме през днешния ден, е да приключим сполучливо финансовата година. Предстои до приемане на новия бюджет по всяко време през идната година, да водим диалози по НРД. При подписването през днешния ден на анекса се добави, че новите цени за СИМП и ПИМП ще влязат в действие от 1 януари - със задна дата. Единственото, което не се знае, е с какъв брой ще бъдат увеличени, тъй като не се знаят параметрите на бъдещия бюджет “, сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

По думите му най-важното е, че медиците ще получат парите, които им се поставят. „ Всички се обединихме през днешния ден, че спестовност ще има и тя ще бъде разпределена по препоръчаната от нас Методика. Надяваме се разговорът със Здравната каса да се възвърне по метода, по който го вършим сега, т.е. решенията на БЛС и НЗОК да се афишират дружно “, сподели доктор Маджаров.

„ Постигнахме договореност, в която най-важното е пациентите и лекарите да са удовлетворени “, сподели и ръководителят на Надзорния съвет доктор Александър Златанов.

Той обаче акцентира, че в предлагането на НЗОК за идващия рамков контракт се съдържат доста неприемливи за БЛС неща.

По-късно от БЛС прецизираха, че макар постигнатата договореност, на фона на постъпилите оферти от страна на НЗОК за НРД 2023-2025, позицията на Лекарския съюз във връзка с преговорния развой по идния Рамков контракт и желаните оставки остава непроменена.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР