НЗОК и БЛС издадоха съвместно указание във връзка с отчитането

...
НЗОК и БЛС издадоха съвместно указание във връзка с отчитането
Коментари Харесай

Касата и БЛС издадоха съвместно указание за прилагане на НРД

НЗОК и БЛС издадоха взаимно напътствие по отношение на отчитането по електронен път от изпълнителите на СИМП на „ Медицинско направление за консултация или осъществяване на взаимно лекуване “, „ Медицинско направление за високоспециализирани действия “ и „ Талон за здравна експертиза “.

По силата на НРД за медицинските действия за 2020-2022 година изпълнителите на здравна помощ са задължени да събират, поддържат, съхраняват и дават на НЗОК/РЗОК информация на книжен притежател, координиран с БЛС - за документи, за които се изисква автограф на пациента. Договорните сътрудници са задължени да дават съхраняваната при тях информация при инспекция от контролните органи на НЗОК, като се изключи финансови отчетни документи при електронно отчитане.

В тази връзка, при електронно издадени документи, при които не се изисква автограф на пациента, а точно: „ Медицинско направление за консултация или осъществяване на взаимно лекуване “ (бл. МЗ-НЗОК № 3), „ Медицинско направление за високоспециализирани действия “ (бл. МЗ-НЗОК № 3А) и „ Талон за здравна експертиза “ (бл. МЗ-НЗОК № 6), и при отчитането им по електронен път, изпълнителите на СИМП не следва да дават същите на книжен притежател в РЗОК, а да ги съхраняват при тях (чл. 218, алинея 4 от НРД за медицински действия за 2020-2022 г.). В тези случаи, отпечатването на книжен притежател на съхраняваните при тях посоки, е належащо да се прави единствено при инспекция от контролните органи на НЗОК.

Припомняме, че БЛС и НЗОК прецизираха, че няма да се изисква разпечатване на бланки с номер 3, 3А, 6, с изключение на при поискване от надзорен орган по време на инспекция, по
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР