НЗОК да се върне към обществения си характер и да

...
НЗОК да се върне към обществения си характер и да
Коментари Харесай

НЗОК трябва да се върне към обществения си характер

НЗОК да се върне към публичния си темперамент и да има по-малко политика в опазването на здравето е изводът, към който се сплотиха депутатите, специалистите и ръководителите на съсловните организации по време на присъединяване си в кръглата маса във връзка 25-годишнината от основаването на Здравната каса.  

" Кога промяната в опазването на здравето ще бъде завършена не зависи от представителите на законодателната власт, защото тя контролира съществуващи връзки без да ги основава. И доктор Семерджиев, и доктор Тодорова споделиха, че НЗОК е основана като социална институция. Това, което виждаме в последно време обаче е размиването на нейния публичен темперамент. Дошло е времето за по-малко страна и повече публично наличие в Здравната каса. Недопустимо е политиките й да се пишат в МФ. Касата би трябвало да се саморегулира и да контролира качеството на медицинските услуги, а не да пази фискални резултати.

НЗОК продължава да е дебитор на пациентите и ние би трябвало да представим модел за понижаване на доплащанията. Няма да подкрепим обаче „ промяната “ за понижаване на броя на РЗОК от 28 на 6, тъй като това ще бъде в ущърб на българските пациенти.

Проф. Ангелов сподели, че съгласно него е неприемливо Надзорният съвет на НЗОК дружно с договорните сътрудници да договарят трудови хонорари вместо качество на медицинските услуги. Всички начинания, които смятате, че могат да бъдат направени, сме подготвени да обсъдим за очистване на аномалиите в системата, настъпили заради разнообразни аргументи, добави той.

Модераторът на кръглата маса доцент Антон Тонев съобщи, че се причислява към изказването на проф. Ангелов във връзка с нуждата да се върне доверието в Здравната каса посредством понижаване на доплащането от пациентите и на политическото въздействие в Касата.

Зам.-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК доцент Михаил Околийски акцентира, че над 400 пъти са се нараснали средствата на НЗОК за последните 25 години, което сигурно е довело до позитиви за здравето на българите, само че те не се усещат. По думите му аргументите за това са от една страна акцентът върху болничната помощ и лекарствената политика за сметка на доболничната помощ и предварителната защита на здравето и неналичието на работеща осведомителна система. „ Системата не е приключена до дъно, тъй като не е синхронизиран НЗИС с данните от Касата и данните от Министерство на здравеопазването. Това би трябвало да се завърши, с цел да не се лови риба в мътна вода “, сподели той.

По думите му за дигитализацията и контрола е належащо да се откри метод повече жители да имат достъп до здравното си досие през разнообразни механизми за достъп.

Депутатът от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев съобщи, че би трябвало ясно да се отбележат правата и отговорностите на всички страни в опазването на здравето. „ Право на политиците е да имат друга позиция по разнообразни проблеми, задължението им е да чуват гледната точка на отсрещната страна. Право на страната е да има устойчива регулаторна рамка на ръководство, а нейно обвързване е да построи доверие и работеща система. Право на договорните сътрудници е да имат почтено възнаграждение на труда си и добра и устойчива работна среда, а отговорности са им качеството и сигурността на здравните грижи. Право на НЗОК е приоритизирането на обществено значимите положения, а задължението й е да обезпечи достъп на пациентите и разходването на обществените средства. Пациентите също имат права и отговорности. Те имат право на налично и качествено опазване на здравето, а задължението им е заплащането на здравноосигурителните вноски. А на всички нас като хора право ни е да имаме дълъг и заслужен живот, а обвързване – да сътворяваме оптималната стойност, с цел да може системата да работи “, сподели той. Д-р Симидчиев добави, че Здравната каса се занимава само с лекуване, а Министерство на здравеопазването е това, което дава отговор за предварителната защита и профилактиката на здравето.

Доц. Тонев обаче напомни, че към 500 млн. лева от бюджета на НЗОК тази година е избран за здрави хора под формата на профилактика.

Според ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров казусът на НЗОК е в политическите и финансови процеси, приложени в годините. „ Не би трябвало да загърбваме постигнатото, не би трябвало да предлагаме закриване на НЗОК и връщане на държавния модел на финансиране. Просто би трябвало да си изправим грешките “, сподели той.

„ НЗОК е зачената да бъде сътрудник и тя би трябвало да остане подобен. Вероятно е по-добре и да се върне към публичния си темперамент, а не да бъде ръководена политически. Един от главните проблеми на Касата обаче е, че се концентрира върху надзор върху документите, само че не и върху действителните процеси. Липсва разбор на данните, а има единствено констатации. Доплащане ще има постоянно, когато има възнаграждение на осъществена активност. А заплащаме осъществена активност, тъй като има аналогов надзор. За да няма доплащане, би трябвало да има цифров надзор. Трябва да ангажираме пациента с информация. Това нещо става доста добре при банковите институции “, сподели още доктор Маджаров.

Той беше безапелационен, че заплащането за активност би трябвало да бъде обвързано с качеството.

Председателят на Българския зъболекарски съюз доктор Николай Шарков направи ретроспекция на последните 25 години и уточни, че Унгария е сбъркала в решението си да заличи монопола на здравната си каса. „ Само с разсъдък и умни хора се реализират нещата “, сподели още той и прикани за дофинансиране на денталната помощ с бюджета за идната година.

Най-обективен и прецизен би бил предварителният надзор или контролът в действително време, а не последващият, съобщи ръководителят на Българския фармацевтичен съюз маг.-фарм. Димитър Маринов. Той обърна внимание и на достъпа до медикаменти, като сподели, че НЗОК може да обезпечи единствено част от него, защото медикаментът би трябвало да е регистриран в страната, да е разполагаем в аптеките, да е на налична за пациента цена и отпущането му да става от магистър-фармацевт.

В кръглата маса взе присъединяване и някогашния здравен министър и дълготраен ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев. Той съобщи, че основаването на НЗОК е било развой, цялостен с редица провокации. „ Създаваше се нещо напълно друго спрямо това, което функционираше до 1999 година Убеден съм, че предприехме крачки в вярната посока за финансирането на опазването на здравето и съм сигурен, че Касата ще бъде главен дирек за възстановяване на достъпа и качеството на опазването на здравето. Финансирането на опазването на здравето би трябвало да е устойчиво и дейно, да има вярно систематизиране и дейно разходване на средствата, би трябвало да има и основаване на условия за повишение на качеството и на достъпа до опазване на здравето, резистентност на здравната инфраструктура в страната, кадрова политика, политика за създаване на е-здравеопазване, прелиминарен надзор, който да следи реализирането и крайния резултат от активността на медиците, както и удовлетвореността на пациентите “, сподели той.

В умозаключение шефът на Здравната каса Станимир Михайлов акцентира значимостта да бъдат чути разнообразни мнения, които да оказват помощ в търсенето на пътищата напред. „ Ключовата дума е „ дружно “ и в случай че може да има по-малко политика в опазването на здравето, това ще ни помогне да намерим дружно правилния път, с цел да можем да решим най-малко някои от съществуващите проблеми “, добави той. Михайлов пое ангажимент НЗОК да насочи послания към обществото и политиците, с цел да се чуе и експертното мнение на Здравната каса.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР