Нюйоркчанка се е излекувала от човешкия имунодефицитен вирус след трансплантация

...
Нюйоркчанка се е излекувала от човешкия имунодефицитен вирус след трансплантация
Коментари Харесай

Жена успя да пребори ХИВ с иновативно лечение

Нюйоркчанка се е излекувала от човешкия имунодефицитен вирус след трансплантация на стволови кафези с рядка разновидност, която блокира ХИВ вируса, оповестява "Уол Стрийт Джърнъл ".

По този метод тя се трансформира в първата жена в света, победила заболяването с помощта на това лекуване.

През 2017 година на дамата - на междинна възраст и страдаща от левкемия, са били присадени два типа стволови кафези - от възрастен неин родственик и от кръвта от пъпната шнур на новородено, с което няма родствена връзка.

Стволовите кафези, употребявани при лекуването, са имали разновидност на гена CCR5, през който нормално прониква ХИВ в клетките на имунната система. Тъй като въпросната разновидност е способна да блокира този ген, проникването на вируса е възпрепятствано.

Клетки с този тип разновидност са били приложени и на още трима пациенти с рак, които са влезнали в ремисия от ХИВ с помощта на лекуването.

Според лекарите дамата, която не е проявявала признаци на ХИВ от края на лекуването си през октомври 2020 година, е навлязла в дълготрайна ремисия. В случай че ремисията се резервира, може да значи, че вирусът е надвит.

Посочва се и че за разлика от хората, които съумяват да управляват заболяването посредством дълготрайно фармакологично лекуване, в тялото на въпросната пациентка няма вируси, способни да се развъждат.

Маршал Глесби, завеждащ Клиниката по инфекциозни заболявания към медицинския център "Уейл Корнел " и Пресвитерианската болница в Ню Йорк, акцентира, че лекуването наподобява обещаващо и може би е използвано за необятен кръг от хора, защото не е належащо кръвта от пъпна шнур да е генетически съвместима с пациента реципиент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР