Ню Йорк. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на

...
Ню Йорк. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна със заместник генералния секретар на ООН за противодействие на тероризма и с външните министри на Алжир, Виетнам, Колумбия и Кувейт

Ню Йорк. Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева организира в Ню Йорк 15 двустранни и 6 многостранни срещи по време на 72-ата сесия на Общото заседание на Организацията на обединените народи. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
В последния ден от присъединяване на българската делегация Захариева беседва с новоназначения заместител общоприет секретар на Организация на обединените нации за противопоставяне на тероризма, както и с външните министри на Алжир, Виетнам, Колумбия и Кувейт.
" Благодаря на България, че през цялото време поддържа основаването на най-новата ни работа - Офиса за противопоставяне на тероризма, както и мен самия. Нужни са ни повече препоръки от страните-членки на Организация на обединените нации по целите на бъдещата ни работа и разгадавам на вас за това ", обърна се към Захариева заместител генералният секретар на Организация на обединените нации за противопоставяне на тероризма Владимир Воронков. Той заема поста от юни 2017 година и управлява Офиса за противопоставяне на тероризма, основан от генералния секретар Антонио Гутериш.
Приоритети в работата на Воронков ще са битката с така наречен задгранични бойци, стягането на граничния надзор, противодействието на радикализацията посредством интернет и отбраната на жертвите от тероризма.
" Вашите цели изискват незабавни ограничения. Важното е да се борим освен с резултата, само че и преди нещо да се случи. Тероризмът към този момент няма граници и доста атентатори се оказаха родени в Европа и са се радикализирали по-късно ", сподели Екатерина Захариева. Тя посъветва Воронков да работят със обществените мрежи по образеца на Европейския съюз, който подписа контракт с част от тях за битка с речта на омразата. Новият зам. общоприет секретар предложи млади български специалисти да се включат в неговия екип.
Противодействието на тероризма бе измежду тематиките и на срещата на министър Захариева с нейния алжирски сътрудник Абделкадер Месахел. Той съобщи, че Алжирската народно-демократична република има доста малко свои жители в редиците на Даеш, защото държавното управление обезпечава добра вероятност на младежите. Министър Месахел връчи на българския си сътрудник отчет за това по какъв начин Алжир се оправя с радикализацията.
Как да бъдат подтиквани бизнес контактите сред България и Кувейт разиска министър Захариева със своя сътрудник шейх Сабах Халед ал-Хамад ал-Сабах, първи заместител министър-председател и министър на външните работи. " С България имаме дипломатически връзки от 54 години и имаме подписани 21 контракта, само че би трябвало да засилим контактите си на високо равнище ", посочи шефът на кувейтската дипломация. Вицепремиерът Захариева се съгласи с думите му и посочи, че работа на дипломацията е да оказва помощ на бизнеса и жителите. Тази година бяха разменени предложения за визити на двамата външни министри.
Захариева срещна шейх Сабах ал-Хамад с целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Двамата разискаха необятен кръг от тематики от интернационалния дневен ред, политическата обстановка в Близкия изток и битката с тероризма, която се оказа предпочитана тематика по време на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации.
Министър Захариева беседва и с външната министърка на Колумбия Мария Анхела Олгин Куеляр, като предложения латиноамерикански компании да проучат изискванията за бизнес с български сътрудници. Мария Куеляр даде обещание да включи страната ни в програмата на европейската аудиенция на колумбийския министър на търговията и пожела нейният сътрудник да показа опциите за бизнес с Колумбия пред български браншови организации. Захариева съобщи секторите, в които може да се осъществят сполучливи партньорства - ИТ, опазване на здравето, фармация, обучение.
Възможностите за стимулиране на бизнес контактите бе съществена тематика и на диалога със заместител министър-председателя и външен министър на Виетнам Фан Бин Мин. " Ние може да сме врата на вашите артикули към Европа. Може да разчитате на нас - имаме толкоз доста благоприятни условия, а и България има доста другари във вашата страна, защото доста жители на Виетнам са учили в страната ни ", посочи Екатерина Захариева.
" Имаме доста дълги обичайни връзки. Миналата година организирахме огромен фестивал на българската роза, който получи необятен отзив ", сподели вицепремиерът Фан Бин Мин. Той е идвал в България през 80-те години на предишния век, само че даде обещание да посети страната ни следващата година.
Министър Захариева одобри също на драго сърце поканата да направи аудиенция във Виетнам.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР