Ню Йорк. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

...
Ню Йорк. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Проведе се първа среща на външни министри на България и Бахрейн

Ню Йорк. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Ню Йорк със своя сътрудник - външния министър на Кралство Бахрейн шейх Халед бин Ахмед бин Мохамад ал Халифа. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството . Двамата разискаха редица въпроси от двустранен интерес, както и обстановката в Залива, в това число спора в Йемен.
„ Виждали сме се на доста конгреси, само че в никакъв случай не е имало публични двустранни срещи сред външни министри на двете страни ”, сподели Захариева и предложения шейх Халед на посещаване в България.
От своя страна външният министър на Бахрейн одобри поканата и също насочи такава за аудиенция на Захариева. Той съобщи, че в напълно къс период ще одобри копията на акредитивните писма на новия български дипломат в Бахрейн (със седалище в Рияд) Димитър Абаджиев.
Двамата министри подчертаха, че техните страни са образец за религиозна приемливост, която е изключително нужна през днешния ден с оглед десетките спорове по света.
„ Нашата столица София е знак на приемливост - на разстояние от няколкостотин метра са ситуирани джамията, църквата, синагогата ”, сподели министър Захариева.
„ Същото е и в Бахрейн - имаме ситуирани една до друга джамия, католическа черква, мюсюлманско и еврейско гробище ”, съобщи министър Ал Халифа.
Кралство Бахрейн съставлява архипелаг от 33 острова, ситуирани в Персийския залив на изток от Саудитска Арабия.
Дипломатическите връзки с България са открити на 15.10.1991 година
В интервала 1995-1999 година в Бахрейн действа краткотрайна консулска работа, обслужваща всяко лято български чартърни полети до Варна, които притеглят туристопоток от Саудитска Арабия и Оман. Успешно са провеждани български седмици на туризма и участия в локални туристически изложби с интернационално присъединяване.
По неофициални данни в Бахрейн работят към 80 българи, които са заети главно като обслужващ личен състав в хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Има данни и за работещи там български физиотерапевти, диетолози, козметици, треньори.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР