Ню Йорк потъва - сателитни данни показват, че мегаполисът се

...
Ню Йорк потъва - сателитни данни показват, че мегаполисът се
Коментари Харесай

Ню Йорк потъва под тежестта на своите небостъргачи

Ню Йорк потъва - сателитни данни демонстрират, че мегаполисът се потапя приблизително с 1 до 2 милиметра всяка година. Някои от аргументите са естествени (например остатъчни резултати от слягането на земята след последната ледникова епоха), а други са породени от хората, които изтеглят подпочвените води. Но най-голямата роля за потъването на мегаполиса е огромната  тежест на постройките, написа списание Earth's Future.
Ню Йорк не е единствената крайбрежна градска зона, която потъва. „ Повишаването на морското ниво в последна сметка ще сътвори предпоставки за наводнения в Ню Йорк и в международен мащаб “, споделя Том Парсънс, съавтор на оповестеното проучване и геофизик в US Geological Survey, пред Live Science.
Учените пресметнали, че 1 084 954 здания в града тежат към 1,68 трилиона паунда - съвсем двойно повече от тежестта на цялото човечество взето дружно. За да планува степента на поглъщане заради това голямо натоварване, екипът моделирал постройките и другите типове земя под тях. Те разкрили, че според от главните видове почва, скална основа и други фактори, има възможност постройките да потънат до 600 милиметра, или съвсем два фута.
„ Не е нещо, от което да се паникьосвате незабавно, само че този развой, колкото и да е муден, е реалност и усилва риска от наводнения “, споделя Парсънс на Оливър Милман от Guardian.
Глобалното стопляне, породено от индивида, също усилва риска от наводнения, както посредством топенето на ледени покривки и ледници, по този начин и посредством стопляне на морската вода, причиняващо нейното разширение. В международен мащаб морското ниво се е повишило с осем до девет инча от 1880 година насам, само че в Ню Йорк водата се е покачила толкоз доста единствено през последните 73 години, съгласно Guardian. След към три десетилетия морското ниво може да бъде към 8 до 30 инча по-високо към Ню Йорк, съгласно Себастиан Родригес от Verge.
Наводненията, вятърът и дъждът от урагана Санди през 2012 година и урагана Айда през 2021 година предизвикаха огромни вреди в Ню Йорк, жертвите бяха десетки. Бруклин, Куинс и Бронкс не са получили толкоз поддръжка, колкото получи Манхатън за отбрана против климатични бедствия, написа Grist. А хората, живеещи в публични жилищни здания, са изключително уязвими на стихии.
В момента обаче други последствия от изменението на климата предизвикват повече проблеми, в сравнение с наводненията, споделя Еди Баутиста, изпълнителен шеф на Алианса за екологична правдивост в Ню Йорк, пред Grist. Средно 350 души умират в града всяка година по аргументи, свързани с жегата.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР