Уволненият основател на дясната организация Project Veritas е разследван в Ню Йорк

...
НЮ ЙОРК (AP) — Основателят на Project Veritas, консервативна организация
Коментари Харесай

НЮ ЙОРК (AP) — Основателят на Project Veritas, консервативна организация с нестопанска цел, известна със скритите си камери, е разследван от крайградски New Прокуратурата на Йорк в последния скандал след отстраняването му от групата заради обвинения, че е малтретирал работници и е изразходвал неправомерно средства на организацията.

Окръжната прокуратура на окръг Уестчестър потвърди в петък, че „разглежда“ въпроси, свързани с Джеймс О' Кийф, който беше отстранен през февруари и по-късно уволнен като председател и главен изпълнителен директор. Бордът на Project Veritas каза, че той е похарчил „прекомерно количество дарителски средства“ за личен лукс.

Джин Уанг, говорител на окръжния прокурор Мими Рока, отказа да обсъди темата или подробностите от разследването или какво потенциални обвинения, ако има такива, срещу които О'Кийф може да бъде изправен. Уанг предупреди, че разследванията могат да имат различни резултати, които не водят непременно до наказателни обвинения.

Новината за разследването беше съобщена за първи път от The Nation.

Адвокатът на О'Кийф, Джефри Лихтман , обвини разследването на „недоволните бивши служители на Project Veritas, които имаха проблем с техния главен изпълнителен директор, използващ твърде много автомобилни услуги, за да плащат за усилията за набиране на средства, които плащаха заплатите им.“

„Новият проект ни каза главен изпълнителен директор на Veritas, че разследването е приключило“, каза Лихтман. „Ако не е, ще го смажем в съда.“

Съобщенията, търсещи коментар, бяха оставени на Project Veritas.

През 2010 г. О'Кийф основа Project Veritas, който се идентифицира като новинарска организация. Нейните най-нови документи в IRS показват, че тя е донесла повече от $20 милиона приходи през 2021 г. През годините нейните скрити камери поставиха в неудобно положение новинарски издания, работнически организации и политици от Демократическата партия.

Организацията съди О'Кийф през Мей, обвинявайки го, че е нарушил договора си с „невероятно обезпокоително работно място и финансови злоупотреби“, включително крещи на колеги, излагане на служители на неприлични съобщения и каране на служители да изпълняват задачи вместо него, като събиране на пране и почистване на лодката му.

Сред пищните разходи на О'Кийф, според организацията, са били: $10 000 за полет с хеликоптер от Ню Йорк до Мейн; повече от $150 000 за частни автомобилни услуги за период от 18 месеца; и скъпи престои в луксозни хотелски апартаменти, докато други служители са били принудени да останат в бюджетни квартири.

Според делото, бордът на Project Veritas възнамерявал да възстанови О'Кийф от отстраняването му „с подходящи гаранции,“ но в крайна сметка прекрати работата си през май, след като той заяви в интервюта за медиите, че организацията го е уволнила, за да успокои фармацевтична компания относно нейните доклади за COVID-19.

Миналата година двама жители на Флорида се признаха за виновни за продажба на дневник и други вещи от дъщерята на президента Джо Байдън на Project Veritas за 40 000 долара. Като част от разследването си ФБР претърси офисите на групата в Мамаронек, Ню Йорк, и домовете на някои служители през 2021 г.

Нито Project Veritas, нито някой от служителите са обвинени в престъпление и групата заяви, че дейностите му са защитени от Първата поправка.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР