Ню Джърси сега е последният щат в Америка, където шофьорите не могат да си зареждат сами бензин

...
Сега Ню Джърси е единственият щат в Америка, където е
Коментари Харесай

Сега Ню Джърси е единственият щат в Америка, където е незаконно шофьорите да зареждат сами бензина си.

Миналата седмица Орегон отмени своята 72-годишна забрана за бензиностанции на самообслужване, позволявайки на станциите да работят половината от помпите си на самообслужване. Законът на Орегон, който беше подписан в петък от губернатора на Демократическата партия Тина Котек, беше приет срещу възраженията на синдикат, представляващ 800 работници в гарите.

Ходът на Орегон прави Ню Джърси последния щат, в който шофьорите не могат да пипат бензиновата помпа. Собствениците на бензиностанции в Ню Джърси могат да бъдат глобени до $250 за първо нарушение, ако шофьорите бъдат хванати да боравят с бензиновата помпа и до $500 за последващи нарушения.

Борбите на бензиностанциите за наемане на работници доведоха до подновени опити от защитниците на индустрията на бензиностанциите в Ню Джърси да премахнат забраната. Всеки път, когато има скок в цените на бензина, изскачат сметки за прекратяване на самообслужването.

Забраната за самообслужване в Ню Джърси, заедно с репутацията на щата за по-ниски цени на бензина от съседите, е част от неговата култура. „Момичетата от Джърси не газят“, гласи популярен стикер на бронята.

Мъж с шапка и униформа мие пода на баня в бензиностанция около 1945 г. Мъж с шапка и униформа мие пода на баня в бензиностанция около 1945 г. Welgos/Getty Images

Държавната забрана за самообслужване датира от 1949 г. и изглежда малко вероятно да се промени скоро.

Тогава бензиностанциите с пълен набор от услуги, с придружители, пълнещи резервоарите на шофьорите, бяха основният начин за зареждане с газ в превозното средство. Бензиностанциите правеха парите си, като предлагаха различни услуги като проверка на маслото и акумулатора, почистване на предното стъкло и ремонт на превозни средства.

Собствениците на бензиностанции с пълно обслужване вярваха, че по-евтините бензиностанции на самообслужване - които започваха да се разпространяват - ще ги подбият цените и искаха да ги блокират, според историците.

Бензиностанциите с пълно обслужване изтъкват опасностите за безопасността около самообслужването с аргумента, че необучените шофьори ще препълнят резервоарите си и ще предизвикат пожар. С подкрепата на местните пожарникари, бензиностанциите лобираха пред щатските законодатели да приемат забрани за самообслужване. До 1968 г. зареждането на гориво в собствения ви автомобил е забранено в 23 щата.

„Поради опасностите от пожар, пряко свързани с подаването на гориво, в обществен интерес е операторите на бензиностанции да имат необходимия контрол върху тази дейност“, гласи законът на Ню Джърси.

Но собствениците на бензиностанции започнаха да променят позицията си по отношение на самообслужването през 70-те и 80-те години на миналия век, когато загубиха властта си на пазара за обслужване и ремонт на автомобили.

Бензиностанциите трябваше да търсят нови начини за увеличаване на печалбата и вярваха, че самообслужването може да намали разходите им за труд и да увеличи количеството продадено гориво. Те също така диверсифицираха продажбата на храна, тютюн, кафе, закуски и други продукти с по-високи маржове на печалба.

Операторите започнаха да настояват държавите да отменят забраните си за самообслужване. До 1992 г. около 80% от всички бензиностанции в цялата страна са били на самообслужване, спрямо едва 8% преди две десетилетия.

Все пак Ню Джърси, Орегон и шепа други щати така и не премахнаха своите забрани за самообслужване, въпреки честите законодателни опити, съдебни предизвикателства и съпротива от страна на собствениците на бензиностанции и индустрията.

Борбите на бензиностанциите за наемане на работници доведоха до подновени опити от защитниците на индустрията на бензиностанциите в Ню Джърси да премахнат забраната. Всеки път, когато има скок в цените на бензина, изскачат сметки за прекратяване на самообслужването.

Опитът да се отмени забраната също се смята за губещ политически.

„Що се отнася до бензина на самообслужване, това е нещо като политическа трета релса в Ню Джърси“, каза губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи миналата година.

Проучване на университета Монмут миналата година показа, че 60% от жителите на Ню Джърси се противопоставят на политика, която би позволила на станциите да преминат на пълно самообслужване. Петдесет и пет процента от жителите на Ню Джърси казват, че това, че Ню Джърси е единственият щат, който не позволява самообслужване, е нещо добро за щата.

„Да бъдеш последният щат в страната, предлагащ само пълно обслужване, изглежда е източник на гордост за много жители на Ню Джърси“, каза Патрик Мъри, директор на Института за проучване на общественото мнение към университета Монмут.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР