Нямо дете проговори по време на поклонническия пешеходен поход "Светият

...
Нямо дете проговори по време на поклонническия пешеходен поход "Светият
Коментари Харесай

ИСТИНСКО ЧУДО! Нямо дете проговори на поход за светеца

Нямо дете проговори по време на поклонническия пешеходен поход "Светият път ", научи "България Днес ".

Момиченцето се споделя Ива (б.р. - името е променено) и е на 7 години от град Пещера. По стъпките на светеца Иван Рилски е тръгнало с родителите и баба си. Детенцето няма болести, чува добре, само че "не желае да приказва ", споделят околните му.

"Не се е случило нищо съответно, не е имала уплах. Ива знае буквите, счита и може да написа, когато й диктуваме с татко й, само че просто не приказва ", споделя Радка, майката, дала концепцията за похода на фамилията.

Чудото се случило по време на третия стадий по пътя - Луковит - Враца - Черепиш. Както всички вървели по дългия път, измореното момиченце внезапно промълвило: "Дай ми вода, мамо ", при което процесията спряла, а част от присъстващите се разплакали от трогване. Почнали да прегръщат детето.

"След това тя сподели още няколко думи, само че сигурно с нея ще работи психолог, както към този момент ни посъветваха. Чудо е, че свети Иван Рилски ни оказа помощ, много се молихме това да се случи ", споделиха околните на детето.

Поклонническият пешеходен поход "Светият път " стартира от 30 юни и е до 31 юли. Той за първи път минава през маршрут оптимално непосредствен до пътя на преместване мощите на свети Йван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир. Походът се провежда за отбелязване по заслужен метод 550-годишнината от връщане мощите на свети Йван Рилски в Рилската света обител. Лично патриарх Неофит е дал благословение за поклонническото пътешестване.

Трудно е, само че никой не се отхвърли, споделят вярващите.

След приемане чудодейните мощи на свети Йван Рилски в Търново участниците изминават пътя от остарялата българска столица през град Никопол, манастира "Св. Георги " при гр. Плевен, Садовския манастир при с. Садовец, Карлуковския манастир, Долнобешовския манастир, Тържишкия манастир, манастира "Св. Йоан Пусти " при гр. Враца, Черепишкия манастир, Курилския манастир "Св. Йоан Рилски " при гр. Нови Искър, ротондата "Св. Георги " в София, Кладнишкия манастир, посрещнати тържествено при днешния гр. Дупница и гр. Рила и доближават метоха "Орлица " и Рилската света обител. Там са посрещнати задушевно, като денят на връщане мощите на Рилския вълшебник се трансформира в един от празничните дни в православния ни календар.

И различен път свети Иван Рилски е помагал на миряните, обърнали се към него с откровени молебствия. На знамение участвала и баба Недялка, която живее в близкото до Рилския манастир село Стоб. И тя също се присъединила в похода.

"Беше преди години, когато момчето на мои близки се бореше за живота. Беше се давило в язовир, само че го бяха избавили. Жив беше, само че в дробовете му имаше кал. Предстоеше му интервенция и аз пристигнах да се апелирам пред мощите на свети Иван да го вземе под покровителството си. Докато аз съм се молела, младежът бил на операционната, към този момент приспан. И таман да го оперират, неземна светлина се явила над него и спряла ръката на доктора. Той също схванал, че се случва нещо необичайно, и отменил интервенцията. Когато младежът пристигнал на себе си, на темето му косата била опадала под формата на кръст. После го оперираха в Германия и се оправи, само че аз забравих да дойда да благодаря на свети Иван. Дойдох след време за неговото успение. Беше цялостно с народ и аз застанах на опашката. Изведнъж нещо като че ли ме повдигна от земята, хората към мен се отдръпнаха и аз се озовах пред саркофага с мощите на светията. Не зная какъв брой време прекарах в молитва, само че като пристигнах на себе си, ми беше леко и ярко и си потеглих по живо, по крепко. Оттогава пристигам постоянно на 18 август, когато отдаваме респект на Иван Рилски в манастира. Чудесата му са безбройни и единствено вярата може да ни направи положителни и мощни да понесем земните си премеждия ", споделя старата жена.

"Честити сме, че имаме подобен небесен настойник като свети Иван Рилски, който ни дава ярък образец на същински християнски живот и обич към вярата и отечеството ", споделя и патриарх Неофит в обръщението, което и тази година ще направи на 18 август, като ще оглави празничната света литургия в храма.

На 18 август Българската православна черква отбелязва гибелта (Успението) на свети Йван Рилски, една от най-големите фигури на Средновековието, оказала въздействие върху целия източноправославен свят. Свети Иван Рилски, именуван още преподобни Иван Рилски Чудотворец, е разгласен за извънреден небесен настойник на българския народ и за най-популярния български национален светец врач, създател на Рилския манастир през Х век. Народната медицина предлага при продължителна болест да се направи работа пред мощите на светеца в Рилския манастир.

В края на живота си св. Иван Рилски съставил своя "Завет " - неповторим документ, от който са познати четири преписа, един от които и понастоящем е изложен в музея на Рилския манастир. В него светецът завещава на хората да запазят вярата си непорочна от "всякакво зломислие " и да се пазят от "сребролюбивата змия ", "защото сребролюбието е корен на всички несгоди ". В Завета още се споделя: "Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях! "
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР