Нямаме притеснения, не първи път ще организираме избори след промени

...
Нямаме притеснения, не първи път ще организираме избори след промени
Коментари Харесай

Росица Матева : Ще има хартия за изборите, ще има защита, всичко е наред


Нямаме терзания, не първи път ще организираме избори след промени в Изборния кодекс. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия представителят и зам.-председател на Централната изборна комисия Росица Матева.

Техническата обезпеченост за вота е предоставена основно на изпълнителната власт, а въпросът с хартията – на печатницата на Българска народна банка. Органите на ЦИК тярбва да бъдат оставени да си правят работа умерено. Ще има хартия за изборите, ще има отбрана, всичко е наред, съобщи Матева.

Преди промените от машините се разпечатваше протокол, а в този момент машинните бюлетини ще бъдат преброявани от секционните изборни комисии и ще бъде сверяван резултатът. Все още ЦИК не е решила дали началният и заключителен протокол ще се отпечатва първоначално или в края на изборния ден. Целта на тези протоколи е да има още една гаранция, още един надзор, уточни зам.-председателят на ЦИК.

240-те депутатски мандата ще бъдат преразпределени съгласно окончателните резултати от преброяването на популацията, които Националният статистически институт обяви на 3 януари. За организацията на изборите служебното държавно управление е определило 87 млн. лв., посочи Росица Матева.

Много ще се надяваме на отговорността на членовете на секционните изборни комисии. На процедура те са тези, които организират изборите. Най-голямата им отговорност е да отразят вярно резултата, по отношение на подадените гласове от гласоподавателите, сподели още Матева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР