Нямаме официално регистриран новия щам на коронавируса у нас. По

...
Нямаме официално регистриран новия щам на коронавируса у нас. По
Коментари Харесай

Кунчев: Офицално нямаме регистриран с новия щам на коронавируса


„ Нямаме публично регистриран новия вариант на ковид а у нас. По мое мнение към този момент сме си го внесли от Англия. В момента изследваме и чакаме резултатите в края на януари ”, разгласи в ефира на „ Неделята на NOVA ” основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Той акцентира, че сега най-засегната след Англия е Ирландия, последвана от Нидерландия.

Относно информацията за деца, минали през COVID-19, които са развили мултисистемен инфекциозен синдром 2 месеца след заболяването, Кунчев изясни, че към момента няма изясненост какъв брой постоянно се среща такова инфектиране. При децата болестта към момента минава едва или безсимптомно, само че явно не е без последици, счита Кунчев, макар, че случаите са малко.

„ За всички е ясно, че ковид ът не визира единствено носоглътката и белия дроб. На процедура доколкото той е инфектиране на съдовете, ковид ът нарушава функционалността на всички системи. Има случаи на депресии, чисто психически отклонения, обостряне на хронични болести при възрастни хора, месеци след болестта. Има вирус, който е доста многообразен в дейностите си върху организма и много друг по отношение на другите резпираторни вируси ”, разясни Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор удостовери, че има случаи на наново заразяване с ковид а, само че акцентира, че това се открива след редица проучвания. Случаите са под 1%, само че за разлика от първите известия, наново инфектираните са елементарни жители, а не медици.

Относно имунизацията, Кунчев изясни, че методът на слагане няма общо с ефикасността й.

" Имунният отговор дали ще се създават антитела или не, зависи от организма. Следващата седмица ще си поставям ваксина. Радвам се, че към този момент ще имаме първите хора със приключена имунизация. Оттук нататък остава да забележим какво се случва с тях - какъв брой дълго ще продължи този имунитет. Всичко, каквото е пристигнало в България като ваксини , ние сме го употребявали. Да не довършиш имунизацията на някого е доста по-лошо, в сравнение с изобщо да не я започнеш ", разясни той.

Кунчев изясни, че най-вече дози са поръчани от AstraZeneka, защото се е очаквало тя да бъде първата утвърдена в света. Въпреки, че ще е третата, това се чака да се случи напълно скоро.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР