“Нямаме никакви подробности за това семейство, отговориха лаконично оттам.От българското

...
“Нямаме никакви подробности за това семейство, отговориха лаконично оттам.От българското
Коментари Харесай

Защо всички посолства пазят в тайна къде са Елена и децата й

“Нямаме никакви детайлности за това семейство ”, дадоха отговор сбито оттова.

От българското дипломатическо посланичество в Минск обясниха, че са осведомени със случая от “публикации в печата ”.

На въпрос дали в действителност Елена, щерка й Сияна и синът й Кристиян са на територията на друга страна, отвън Турция, и по какъв начин майката е минала границите без декларация за единодушие от бащата, от Външно министерство върнаха, че запитването не е в компетенциите им.

Именно по тази причина е интересен маршрутът на дамата, след като напуща хотела, в който фамилията е отседнало.

Най-логично е в деня на изгубването си първо да е потърсила връзка с посолството на Беларус. Причината – то ще уведоми съответните служби в родината й, с цел да може по най-бързия метод да бъде проведено прибирането. Справка на медията ни сподели, че пътят с кола от хотела, където са нощували Станеви, до постройката на посолството би лишил единствено 13 минути ако няма трафик. Ако има, ще са нужни 20 – 25 минути.

С градски превоз би пътувала сред 30 и 50 минути според от прекачванията. Най-малка е вероятността да е тръгнала пешком с две дребни деца, защото ще им се наложи да вървят над 2 часа.

Не може да се изключи и вид да е посетила полицейско ръководство, преди да бъде откарана до беларуското посолство. Най-близкият офис на полицията е бил единствено на 15 минути с кола и над 35 минути с градския превоз.

Разбира се, това са единствено догатки, защото маршрутът й, откакто напуща хотела, е незнаен. Едно обаче е несъмнено – управляващите са засекли придвижването й, тъй като огромна част от улиците в Истанбул се следят посредством съвременни камери за лицево различаване. Особено в по-централните квартали, където Станеви са нощували.

Районът също не е бил изцяло чужд за Елена, защото и различен пък семейството е отсядало там.

“Станислав Станев (съпругът – бел. ред.) и околните му са наши чести посетители и другари ”, обясниха от Comfort Suites след питане на “24 часа – 168 истории ”.

При това състояние е доста забавно по какъв начин дамата получава отбрана и й се разрешава да резервира “местонахождението си скрито все още ”.

Елена е “установена на територията на друга страна ” и от дълго време не е в Истанбул, което значи, че управляващите са разрешили да минава разнообразни граници без подписана от бащата декларация за двете им деца – 4-годишната Сияна и 2-годишния Кристиян. Нещо, което законът у нас изисква.

Предполага се, че тя е получила зелена светлина на база солидни доказателства, само че тук поражда разумният въпрос – защо? Както и в кои случаи някой получава защита в Беларус?

Проверката ни сподели, че на Елена е могло да се обезпечи държавна протекция и да бъде прибрана в родината си, в случай че нейният живот е бил заплашен. Като беларуска гражданка тя ще бъде превозена незабавно до страната си ако показа за действителна заплаха, която грози нея и децата й. Преди да изчезне обаче не е споделяла пред никого за такава.

Докато фамилията е било в България – почти 7 месеца, няма подадени тъжби от нейна страна за домашно принуждение. Мъжът й Станислав Станев също е безапелационен, че такова не е имало. Оплаквания липсвали и в Беларус, където са живяли години наред.

“Думата бракоразвод в никакъв случай не е стояла на дневен ред при нас – споделя той пред “24 часа – 168 истории ”. – Като всички останали сме имали пререкания, само че те са били в рамките на естественото. Когато сме имали кавги, в никакъв случай не се е споменавал въпросът за развода. Изговаряли сме проблемите си и сме ги разрешавали. Обсъждали сме, че каквото и да става, двама души могат да се оправят, в случай че седнат и поговорят. Аз не желая да отнемам децата си от майка им, тъй като не искам фамилията ми да наподобява по този метод. Именно тъй като те са моят живот и ги обичам повече от всичко. ”

Вероятно поради това, само че и поради неналичието на публично известие, почитателите на конспирациите започнаха да вършат най-различни догатки. В мрежата някои повдигнаха въпроса дали дамата не е била обвързвана със службите в Минск? Факт е, че до момента има няколко случая на странни изгубвания на беларуски жители, които по-късно се оказват в родината си. Конкретно в тази история сходна версия звучи много необичайно, като се има поради, че Елена е майка на две дребни деца. С какво би могла да е потребна на разузнаването и контраразузнаването една стопанка, не е доста ясно. Липсват и следи за шпионска активност.

От тази позиция е забавно какви документи е носела, когато напуща хотела в Истанбул.

Станева потегля без никакъв багаж, даже е била по чехли. Не е взела и облекла на децата. В дребната алена чанта са били единствено паспортите им. Мъжът й споделя, че не е носила никакви пари в себе си. Ако въпреки всичко е разполагала с някакви, те са били персонални спестявания, за които той не е знаел.

Всички останали документи са в дома им в България. Сред тях – медицинските картони на децата, които са били нужни, с цел да имат персонален доктор у нас. В жилището към момента са и актовете им за раждане – на български и беларуски.

“24 часа – 168 истории ” съумя да се снабди с разрешението на Елена за престояване в България. То е било издадено на 8 септември 2022 година в Перник, като забележката в него гласи: “Член на семейство на български жител ”. Типът на документа е бил “продължително престояване ”, като е посочено още, че Станева е гражданка на Беларус и е родена на 13 май 1988 година

Справка сподели, че валидността му е била до 24 август тази година, което значи, че разрешението е изтекло 3 дни преди изгубването в Турция. Семейството е подало молба за ново, което трябвало да излезе до седмици.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР