Нямаме място за притеснения. Вариантът BQ-1 даде своя издънка и

...
Нямаме място за притеснения. Вариантът BQ-1 даде своя издънка и
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Благодарение на ваксините срещу COVID-19, вече има ваксини срещу ХИВ

„ Нямаме място за терзания. Вариантът BQ-1 даде своя издънка и още през октомври се появиха изказвания, че това може да бъде разновидността, който да съставлява 80% от случаите в Европа “. Това сподели вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR във връзка новия подвариант на Омикрон, който се появи в Европа.

По думите на проф. Александрова този подвариант е засечен през лятото в Нигерия, а Франция е страната, която най-бързо съумя да го популяризира, само че той в действителност се среща в доста други страни като Белгия, Италия и Дания.

„ Няма данни при новия подвариант да се следи друга симптоматика по отношение на предходните. Той сигурно бяга по-добре от имунния отговор. От всеки идващ подвариант бихме могли да чакаме да превъзхожда с нещо предходния “, сподели проф. Александрова.

Тя добави, че няма по какъв начин да се крием до безконечност от вируса. Омикрон продължава да бъде рисков за уязвимите хора, поради което те би трябвало да бъдат защитени и да се работи съответно в обстановката. Вирусологът изрази мнение, че би трябвало да работим върху имунитета си, като акцентираме на придвижването, стоенето навън, проветряването и несъмнено – на имунизациите.

Проф. Александрова уточни, че Европейската организация по медикаментите е дала „ зелена светлина “ комбинираната ваксина да се употребява освен за бустер, само че и за първична имунизация. Вирусологът акцентира, че по време на пандемията науката е направила сериозен пробив.

„ Благодарение на опита, насъбран от РНК имунизациите за COVID-19, сега има ваксини против ХИВ, които се изпитват клинично. Очакват се резултатите “, заключи тя.

„ Не бива да позволяваме, фокусирайки се върху COVID-19, да забравим, че има и други вируси “, безапелационна беше проф. Александрова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР