Нямаме дори и съмнителен случай на маймунска шарка в България.

...
Нямаме дори и съмнителен случай на маймунска шарка в България.
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Твърде вероятно е маймунската шарка да стигне до България и трябва да сме подготвени

" Нямаме даже и подозрителен случай на маймунска шарка в България. Знаем по какъв начин да я установим. Има присъща клинична картина с обрива, който се появява след няколкодневна температура. Обривът е с пъпки, в които се оформя мехурче с бистра течност, тя става гнойна и се спуква, образува се коричка. Всичко това минава до 3-4 седмици. Заболяването не е тежко, доста леко протича при хората. Далеч е от вариолата, смъртността е доста ниска - към 1% ". Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Тя добави, че има над 100 случая в света и се касае за епидемиологичен гърмеж. Няма да се стигне до пандемия, защото става дума за предаване при доста непосредствен контакт сред хората, допуска проф. Христова. Директният контакт допуска подобен с телесни течности или с долни дрехи или кърпи, употребени от инфектирания човек, стана ясно още от думите ѝ пред Bulgaria ON AIR.

" Заболяване e от Африкa, от региона на Конго. Винаги през годините е имало вносни случаи на маймунска шарка. Доста бързо се е самоограничавало. Сега се оказва, че имаме вторични огнища, които се разрастват. Твърде евентуално е болестта да стигне до България и би трябвало да сме готови. Няма подготвени проби, които може да се закупят. Ще разпространим указания за взимане и изпращане на материали ", изясни шефът на НЦЗПБ.

" На 85% от болестта са защитени хората, които са прекарали едра шарка. Ваксината против едра шарка демонстрира доста висок % на успеваемост и сигурно ще възпре съществено протичане на болестта ", сподели още проф. Христова.
Тя чака епидемиологичният гърмеж да затихне относително бързо, само че не изключва нуждата от по-масова имунизация, в случай че болестта се разраства. Заболяването е самоограничаващо се, само че е доста значимо държанието на хората - на инфектирания и на тези, с които той контактува.

Мистериозният хепатит при децата

За мистериозния хепатит при децата тя сподели, че протича без жълтеница и без болки. Възможно е да е обвързван с Ковид пандемията и понижения ни имунитет, или с патологична реакция на имунната система.

" Вече имаме един подобен случай, който беше публично обявен в системата за контрол на Европейски Съюз. Отговаря на определението - дете под 16 година, с изострен хепатит, без потвърдена етиология. Изписано е в чудесно положение. Видяхме, че има и други такива деца 3-4 месеца обратно ", разяснява проф. Христова.
Ковид пандемията

" Ковид-19 не си е отишъл и още години няма да си отиде в този по-сериозен вид. Ще остане измежду нас като лека респираторна зараза. Заболеваемостта към този момент е под 60 на 100 хиляди население. Със стопляне на времето респираторните инфекции понижават. Ковид ще ни изненада още веднъж през есента. През лятото имаме други болести, за които би трябвало да се тревожим - чревни инфекции, кърлежо-предавани инфекции ", съобщи проф. Христова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР